Blog

Professional Services

Hoeveel kost downtime per uur

Downtime, een schijnbaar onschuldig woord dat grootschalige gevolgen met zich mee kan brengen, is een nachtmerrie voor veel organisaties. De kosten van downtime reiken veel verder dan alleen het verlies van inkomsten gedurende die uren of minuten van onbeschikbaarheid. Ze sluipen door alle facetten van een organisatie en kunnen zowel financiële als niet-financiële schade veroorzaken.

Uit recent onderzoek onder IT managers, gedaan door Splunk, komt naar voren dat de ondervraagden inschatten dat een uur downtime minimaal 150.000 dollar zou kosten. Uit deze resultaten blijkt ook dat dit bedrag steeds hoger wordt ten opzichte van de jaren ervoor.

Kosten van downtime berekenen, waar moet je rekening mee houden?

Downtime kan op verschillende manieren schade veroorzaken. Hier is een overzicht van de belangrijkste factoren:

 1. Directe verlieskosten:
  • Dit omvat het verlies van omzet dat optreedt tijdens de downtime. Het bedrag kan variëren afhankelijk van de sector en het specifieke bedrijf, maar het kan in sommige gevallen duizenden euro’s per uur bedragen.
 2. Productiviteitsverlies:
  • Medewerkers kunnen niet effectief werken zonder toegang tot bedrijfskritische systemen, wat leidt tot verlies van productiviteit. Dit omvat salariskosten voor inactieve medewerkers.
 3. Herstelkosten:
  • Na een storing moeten organisaties mogelijk aanzienlijke inspanningen en middelen inzetten om de systemen weer operationeel te krijgen. Dit omvat technische ondersteuning, externe consultants en mogelijk hardware- of softwarevervanging.
 4. Imagoschade:
  • Downtime kan leiden tot een negatieve perceptie van klanten en partners. Dit kan leiden tot verlies van klanten, moeilijkheden bij het aantrekken van nieuwe klanten en beschadiging van het merkimago.
 5. Juridische gevolgen:
  • In sommige gevallen kan downtime leiden tot juridische gevolgen, vooral als er contractuele verplichtingen zijn om beschikbaar te blijven voor klanten.
 6. Klantverlies:
  • Klanten kunnen overstappen naar concurrenten als ze herhaaldelijk worden geconfronteerd met downtime, wat op de lange termijn omzet verlies oplevert.

Er zijn dus best veel factoren waar je als bedrijf rekening mee dient te houden bij het bepalen van de gemiddelde kosten bij downtime. Als je de kosten goed in kaart hebt gebracht kun je kijken wat de investering is voor extra maatregelen om downtime te beperken en een goede afweging maken. Uiteraard is het belangrijk om de downtime te beperken om de kosten te minimaliseren.

Hoe verlaag je de kosten van downtime?

Dat downtime geld kost is duidelijk, maar hoe zorg je ervoor dat de kosten laag blijven? Er zijn een aantal zaken die je kunt doen:

Track downtime

Door het goed bij te houden kun je beter inzicht krijgen in zaken als, duur van downtime, oorzaak, oplossingen en natuurlijk ook beter zicht op de totale kosten.

Investeer in betere cyber security

Als het gaat om downtime binnen IT systemen ligt de oorzaak vaak bij cyber security issues. Aanvallen komen onverwachts voor door gebruik te maken van kwetsbaarheden die jullie zelf nog niet goed in beeld hebben. Als deze kwetsbaarheden niet goed in beeld zijn, is het vaak ook lastiger om deze te herstellen waardoor het risico op langere downtime aanwezig is.

Betere monitoring

Als er eenmaal een storing is waardoor je te maken krijgt met downtime, is het zoeken naar de oorzaak en oplossing tijdrovend. Door betere monitoring op hardware en software toe te passen kun je de oorzaak vaak veel sneller vinden en oplossen.

Test je disaster recovery plan regelmatig

Door je disaster recovery plan regelmatig te testen zorg je ervoor zodat de organisatie gewend raakt aan de procedures tijdens downtime en hierdoor de totale downtime beperkt kan worden.

 

Wil je weten hoe Cyso je kan helpen om jullie downtime te beperken en welke tools wij inzetten om de kosten te beperken? Neem dan contact op via onderstaand contactformulier.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op IT gebied. Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Let’s talk!

Cyso stories

04/04/2019

ISO- en NEN-certificeringen van Cyso Group verlengd

Kwaliteit is in onze beleving een absolute voorwaarde voor ons bestaansrecht. En dat sluit aan bij de ISO-/NEN-certificeringsgedachte.
31/03/2015

Data protection services: back-up en disaster recovery

Vandaag is het World Backup Day: een mooi moment om eens iets over back-up en het beschermen van uw data te vertellen.
04/06/2018

De Cyso Group kiest opnieuw voor Alkmaar

Nieuwe locatie moet inspirerende plek worden voor zowel techneuten als creatievelingen. Met het nieuwe kantoor op de Wognumsebuurt 3 kiest Cyso opnieuw voor Alkmaar.

Interesse in een van onze diensten?

Wat is je vraag? Neem nu contact met ons op.

Wil je dat wij contact met jou opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Cyso contact