Blog

Waarom is een Disaster Recovery strategie belangrijk?

In de snel evoluerende wereld van bedrijfsvoering en IT is het verminderen van downtime van cruciaal belang. Elke minuut van niet-operationeel zijn kan leiden tot verlies van inkomsten, klantverlies en reputatieschade. Het implementeren van een effectieve disaster recovery strategie kan een bedrijf beschermen tegen de impact van onverwachte uitval en deze tot een minimum beperken.

 

In dit artikel bespreken we wat disaster recovery is, de voordelen ervan en aanbevelingen voor een optimale implementatie.

Wat is Disaster Recovery?

Disaster recovery verwijst naar het proces van het herstellen van IT-systemen en gegevens na een onverwachte gebeurtenis, zoals een hardware storing, een natuurramp, een cyberaanval of menselijke fouten. Het doel is om bedrijfskritische activiteiten zo snel mogelijk te hervatten met minimale gegevensverlies en onderbreking van de dienstverlening.

Voordelen van Disaster Recovery plan

  1. Beperking van Downtime: Het meest voor de hand liggende voordeel van een goed geïmplementeerde Disaster recovery strategie is de aanzienlijke vermindering van downtime. Dit betekent minder financiële verliezen en behoud van klantvertrouwen.
  2. Bescherming van Gegevens: Disaster recovery zorgt ervoor dat gegevens veilig zijn. In geval van een storing kun je vertrouwen op back-ups en herstelprocedures om je gegevens te herstellen.
  3. Bedrijfscontinuïteit: Een effectieve Disaster recovery strategie waarborgt de voortzetting van bedrijfsactiviteiten, zelfs tijdens een crisis. Hierdoor blijft je organisatie operationeel.

Aanbevelingen voor Optimale Disaster Recovery

  1. Goede Planning: Begin met een gedegen Disaster recovery plan. Identificeer kritieke systemen en gegevens, en stel prioriteiten voor herstel. Zorg ervoor dat het plan is afgestemd op jullie bedrijfsbehoeften.
  2. Regelmatige Back-ups: Maak regelmatig back-ups van de gegevens en test deze om ervoor te zorgen dat ze kunnen worden hersteld. Bewaar back-ups op offsite-locaties om ze te beschermen tegen lokale storingen.
  3. Automatisering: Automatiseer zoveel mogelijk herstelprocessen om de menselijke fouten te minimaliseren en de snelheid van herstel te verbeteren.
  4. Testen en Oefening: Regelmatig testen en oefenen van je Disaster recovery plan is van cruciaal belang. Zorg ervoor dat het team vertrouwd is met de procedures zodat alles soepel verloopt wanneer het erop aankomt.
  5. Monitoring en Updates: Blijf je Disaster recovery plan monitoren en pas het aan als jullie IT-infrastructuur verandert. Zorg ervoor dat jullie oplossingen up-to-date en compatibel zijn.
  6. Samenwerking: Werk samen met externe leveranciers en dienstverleners voor Disaster recovery oplossingen. Dit kan je helpen om toegang te krijgen tot gespecialiseerde kennis en middelen.

 

In een wereld waar downtime duur is en cyberdreigingen toenemen, is een solide disaster recovery strategie geen luxe, maar een noodzaak. Het kan het verschil maken tussen een snel herstel en langdurige verstoring van je bedrijfsactiviteiten. Met een goed gepland en onderhouden Disaster recovery plan kun je met vertrouwen vooruit kijken, wetende dat je bent voorbereid op het onverwachte.

 

Disaster recovery is één van de responsmaatregelen die wij hebben opgenomen in ons white paper met de best practices als het gaat om cyber security. Het volledige overzicht kun je hieronder downloaden:

Wil jij weten wat de best practices zijn op gebied van Cyber Security?

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op IT gebied. Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Let’s talk!

Cyso stories

Microservices en Kubernetes
07/02/2022

De opmars van Kubernetes en microservices in 2021

Het gebruik van Kubernetes en het werken met een microservices architectuur is een trend die al jarenlang in de lift zit.
5 valkuilen van kubernetes k8s cyso
18/06/2020

De vijf valkuilen van Kubernetes

Past Kubernetes bij jouw organisatie? We lichten 5 valkuilen van Kubernetes uit waar je niet in moet trappen.
09/08/2021

Europese cyberwetten: de NIS 2 komt eraan

Met de NIS 2 richtlijn worden de cyber security eisen verhoogd door heel Europa en wordt de definitie voor bedrijven die essentiële diensten leveren uitgebreid.

Interesse in een van onze diensten?

Wat is je vraag? Neem nu contact met ons op.

Wil je dat wij contact met jou opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Cyso contact