Blog

Persistent data in Kubernetes: permanente gegevensopslag voor jouw containerplatform

Kubernetes is een dynamisch en schaalbaar containerplatform. Maar hoe zit het met data en gegevens die je langer beschikbaar moet houden? In andere woorden: Persistent data in Kubernetes.

Eén van de kenmerken van een Kubernetes-gebaseerd platform is het principe dat containers snel en eenvoudig te vervangen moeten zijn en daardoor een korte levensduur kennen. Het betreft het concept van pets versus cattle, waarbij containers als cattle gelden en zonder pardon afgeschoten moeten kunnen worden. Het is een voorwaarde voor een dynamisch en schaalbaar containerplatform en voor het snel kunnen uitrollen van nieuwe versies van de software (continuous deployment).

Voor de applicatie zelf levert dit, mits goed gebouwd, geen problemen op, omdat de processen vergankelijk zijn en de managementsoftware (Kubernetes) en regels ervoor zorgen dat de dienst als geheel blijft draaien. Maar er zijn natuurlijk ook zaken waarvoor dit niet opgaat. Voor bestanden, databasegegevens en je code repository geldt dat het wel degelijk van belang is om deze beschikbaar te houden en veilig en langdurig te bewaren. Gelukkig zijn er hier verschillende oplossingen voor.

 

Cyso zoekt de oplossing die het best past bij jouw cloudomgeving en applicatie

Onze cloudarchitecten analyseren een bestaande of nieuwe omgeving en kiezen de oplossing en techniek die het best aansluit bij jouw business case en applicatie.

Over welke componenten voor persistent data hebben we het dan zoal?

 • Bestanden

  Klassieke bestanden en bestandssystemen zijn nog veelal nog steeds noodzakelijk voor veel applicaties. Deze dienen vanuit het netwerk veilig beschikbaar te worden gemaakt.

 • Objecten

  Er wordt tegenwoordig veel gewerkt met objecten in plaats van bestanden om gegevens in op te slaan. Ook hiervoor geldt dat er een veilige en altijd beschikbare oplossing moet zijn.

 • Databases

  Of het nu een relationele of een NoSQL database betreft, de gegevens in een database moeten op een andere manier beschikbaar gemaakt worden.

 • Applicatiecode en (deployment) configuratie

  Omdat je applicatie doorlopend opnieuw uitgerold moet kunnen worden, is het doorlopend beschikbaar hebben en veiligstellen van deze informatie cruciaal.

De keuze voor de best aansluitende techniek en architectuur is afhankelijk van zowel het cloudplatform als de applicatie zelf. Wij adviseren hierbij, ontwerpen en implementeren de oplossing en verzorgen het operationeel beheer. Heb je hulp nodig bij persistent data in Kubernetes? Neem dan contact met ons op!

Waar helpen wij mee?

 • Bij het ontwerp van het platform kijken wij naar de verschillende mogelijkheden voor een kostenefficiënte oplossing.
 • Iedere cloud kent z’n eigen diensten om gegevens permanent op te slaan. Samen met jou denken we na over de beste technologie voor jouw applicatie en eventuele impact op cloud-neutraliteit.
 • Bij het ontwerp denken wij na over de continuïteit en gewenste schaalbaarheid
 • Wij analyseren jouw wensen met betrekking tot back-up en restore mogelijkheden en kiezen de oplossing die hierbij het best aansluit.
 • Als onderdeel van onze Managed Kubernetes dienstverlening zorgen wij uiteraard ook voor beheer van de oplossing en permanente monitoring op correcte werking.
 • Wij verzorgen desgewenst training voor jouw DevOps engineers bij het gebruik van de gekozen oplossing.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op IT gebied. Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Let’s talk!

Cyso stories

25/03/2019

Waarom het uitbesteden van zorg-ICT vraagstukken bij een MSP wel nut heeft

Het onderwerp leeft volop binnen de sector. Maar uitbesteden van zorg IC vraagstukken bij een managed service provider (MSP)? Daaraan wordt niet direct gedacht binnen de zorg.
22/04/2021

Uitbreiding netwerk van Cyso: transit dataprovider Telia Carrier

Telia Carrier is toegevoegd als extra transit dataprovider aan het netwerk van Cyso.
Van DevOps naar DevSecOps
23/02/2022

Van DevOps naar DevSecOps

Je wordt er mee doodgegooid, maar cybercrime neemt nog steeds toe. Het integreren en automatiseren van security in het DevOps proces is een logisch vervolg.

Interesse in een van onze diensten?

Wat is je vraag? Neem nu contact met ons op.

Wil je dat wij contact met jou opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Cyso contact