Blog

Cloud referentiearchitectuur

Cloud Hosting: welke oplossing past het best?

Cloud hosting is een steeds populairdere keuze geworden voor bedrijven die op zoek zijn naar een betrouwbare en schaalbare oplossing voor de hostingbehoeften van hun website of applicatie. Maar wat is cloudhosting precies? Simpel gezegd is het een vorm van webhosting waarbij meerdere servers met elkaar zijn verbonden om een netwerk te vormen, waardoor workload over meerdere machines kunnen worden gedeeld. Deze aanpak biedt tal van voordelen, zoals flexibiliteit, schaalbaarheid en hoge beschikbaarheid.

In dit artikel bekijken we de verschillende vormen van cloud hosting, we geven aan waar je op moet letten, hoe de kosten opgebouwd worden en hoe het zit met regels als GDPR maar ook op gebied van service en beheer. Het doel is om je te helpen bij het maken van een goede keuze voor nu en in de toekomst!

Welke vormen zijn er als het gaat om cloud hosting?

Er zijn verschillende vormen van cloud hosting. Elke heeft zijn eigen kenmerken, mogelijkheden, beperkingen en kosten. Het is goed om te kijken wat je organisatie nu nodig heeft, maar ook in de toekomst. Het maken van een keuze die later niet de juiste blijkt te zijn, kan een kostbare vergissing worden die dan ook veel tijd en geld kan kosten. Tijd die niet besteed kan worden aan de ontwikkeling en groei van jullie platform en dus de groei in de weg kan gaan zitten.

Om te kunnen bepalen wat de beste vorm is voor jullie organisatie, kun je uiteraard een vrijblijvende afspraak maken, wij denken graag met jullie mee!

Public Cloud

Bij een public cloud zijn alle resources, zoals servers en opslag, eigendom en in beheer van een externe cloud service provider. Microsoft Azure is een voorbeeld van een public cloud.

De servers en opslag kunnen overal staan, daar heb je weinig controle over en je kunt het ook lastig beheren. Dit is vooral voor bedrijven die te maken hebben met wetgeving als GPDR een uitdaging. In een public cloud is het namelijk heel goed mogelijk dat je gevoelige data toch op een server staat in een regio waar je dat eigenlijk niet wilt of mag.

Als je het zou vergelijken met de traditionele hosting oplossingen, dan zou je kunnen stellen dat een public cloud te vergelijken is met shared hosting, met als verschil dat bij een shared hosting oplossing je data op servers op één locatie staat bij een provider en bij cloud hosting je data op verschillende servers. Je kunt makkelijk opschalen indien nodig zonder grote investeringen, je betaald voor het extra gebruik.

In beide gevallen deel je de resources en ben je dus in bepaalde mate afhankelijk van andere organisaties als het gaat om prestaties en beveiliging. Als een andere partij binnen de resources die jij gebruikt getroffen wordt door een DDOS aanval, dan zal ook jouw website hier last van hebben en mogelijk langere tijd uit de lucht zijn.

Op gebied van beheer en service zijn er ook wat aandachtspunten. De hardware is in beheer van de provider, maar als er problemen ontstaan op andere gebieden, dan kunnen ze je wel voorzien van advies, maar het uitvoeren zal je zelf moeten doen. Zonder gekwalificeerd personeel wordt dat erg lastig.

De kosten van public cloud worden op basis van gebruikt bepaald. Gebruik je meer, betaal je meer. In deze kosten zitten ook de kosten verwerkt voor bijvoorbeeld de hardware. Een eerste investering is daar dus niet voor nodig.

Private Cloud

Bij een private cloud zijn alle resources, zoals servers en opslag, van één bedrijf of organisatie.

De private cloud kan in een eigen datacenter geplaatst worden of bij een onafhankelijke cloud service provider. Je hebt bij de private cloud dus wel controle waar je data staat. Hierdoor is het voor bedrijven wel mogelijk om te voldoen aan wetgeving zoals GPDR.

Als je het zou vergelijken met de traditionele hosting oplossingen, dan zou je kunnen stellen dat een private cloud te vergelijken is met een dedicated server, met als verschil dat je bij dedicated server je data op één server hebt staan en bij private cloud op verschillende servers, mogelijk ook in verschillende datacenters. De schaalbaarheid gaat iets minder makkelijk, je zult namelijk zelf moeten uitbreiden in de hardware en dus daar ook de investering voor moeten doen.

In beide gevallen beheer je de middelen dus volledig zelf als organisatie. Hierdoor heb je meer controle over prestaties en beveiliging. Maar in eigen beheer betekent ook dat je zelf zal moeten zorgen voor beheer en support. Daar heb je gekwalificeerd persoon voor nodig, in totaal meer dan bij de public cloud.

De kosten van private cloud zit hem vooral in de hardware en personeelskosten. Maar de gebruikskosten zijn zeer beperkt. Als het gebruikt hoger wordt, dan kan een private cloud voordeliger worden dan een public cloud.

Hybride Cloud

Bij een hybride cloud gebruik je beide. Je kunt bijvoorbeeld op je eigen private cloud je data opslaan en de public cloud gebruiken om je applicatie te laten draaien.

Schaalbaarheid is een voordeel van een hybride oplossing. Je bent flexibel in het opschalen wanneer het nodig is en kunt ook weer afschalen als de piek voorbij is. Dit komt omdat je de piek kunt opvangen in de public omgeving terwijl de data netjes op je private blijft.

Door je data op een private cloud te zetten kun je dus wel voldoen aan regel- en wetgeving. Let wel op dat je de scheiding van data heel strikt houdt, anders is dit voordeel beperkt.

Maar je hebt uiteraard wel investeringen en personeelskosten die bij beide oplossingen horen. Ook op gebied van security heb je niet de volledige controle, het deel in de public cloud is nog steeds afhankelijk van de partijen waarmee de resources worden gedeeld.

Cyso Cloud is eigenlijk ook een combinatie van beide. Maar niet zoals een hybride cloud. Er is een duidelijk verschil.

Cyso Cloud

De Cyso Cloud is een private cloud van Cyso. Die draait op eigen datacenters in Amsterdam (2) en Frankfurt (1). Dus de data staat alleen op die drie datacenters. Deze infrastructuur gebruikt Cyso om een soort public cloud aan te bieden in een private cloud omgeving. Het biedt daardoor de voordelen van beide opties.

Schaalbaarheid is een groot voordeel. Je bent zeer flexibel, je kunt eenvoudig en snel opschalen en natuurlijk weer afschalen als de piek voorbij is.

Cyso investeert in de hardware en software maar zorgt ook voor beheer en support (24/7), heeft de kennis en ervaring in huis om alles vlekkeloos te laten verlopen. De data staat op eigen servers, dus wij kunnen klanten exact laten zien waar hun data staat waardoor ze kunnen voldoen aan wet- en regelgeving. Cyso zorgt ervoor dat ook op gebied van beveiliging alles op hoog niveau staat, dit beheren wij actief.

Bij Cyso maken we gebruik van geavanceerde technologieën en tools om de serveractiviteit, het netwerkverkeer en het applicatiegedrag voortdurend te monitoren, waardoor we verdachte of kwaadaardige activiteiten kunnen detecteren voordat deze aanzienlijke schade kunnen aanrichten. Bovendien kunnen potentiële kwetsbaarheden of zwakheden dankzij real-time monitoring onmiddellijk worden geïdentificeerd, waardoor snel actie kan worden ondernomen voordat deze gegevens in gevaar kunnen brengen of tot inbreuken kunnen leiden.

De kosten van de klanten is op basis van wat ze verbruiken en wat ze nodig hebben. Dat lijkt erg op het model van de public cloud. Terwijl op gebied van security, privacy, prestaties, schaalbaarheid en beschikbaarheid overeenkomt met een private cloud. Je betaalt dus voor het gebruik en de inzet van onze experts.

 

Wat zijn de verschillen in kosten per cloud oplossing?

Uit een onderzoek gedaan door 451 Research onder 150 IT managers blijkt dat ruim 40% van de respondenten aangeeft dat de private cloud uiteindelijk goedkoper zal zijn dan een public cloud, en 24% slechts 10% hoger zit.

De belangrijkste reden om voor een private cloud oplossing te kiezen:

  • Controle over de data
  • Kostenefficiënt
  • Eigenaar van de infrastructuur
  • Controle op processen.

Naast deze redenen zijn er ook twijfels als het gaat om de public cloud:

  • Veiligheid van data
  • Performance
  • Kosten voor het managen
  • Compliance
  • Beschikbaarheid

Conclusie

Ben je op zoek naar een cloud platform wat zich niet bevindt in de public cloud én waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over downtime, dan is onze private Cyso Cloud de oplossing voor jou. Op onze meervoudig redundant opgezette cloud infrastructuur, zowel qua storage als compute, biedt een hoge beschikbaarheid. Zelfs als er problemen zijn met de hardware, ondervind jij hier weinig last van. Je kunt altijd rekenen op een hoge beschikbaarheid en je druk hoeven maken om IO/IOPS limieten is verleden tijd.

Vooral voor bedrijven die een flinke groei hebben gehad of juist een flinke groei verwachten is het belangrijk om goed te kijken naar de opties, voor en nadelen. Je wilt niet dat de groei van je bedrijf beperkt wordt door de tijd die besteed moet worden aan zaken die je platform niet verder ontwikkelen.

Meer weten? Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze specialisten om jouw situatie te bespreken.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op IT gebied. Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Let’s talk!

Cyso stories

13/06/2016

Microservices: van software design naar infrastructuur architectuur

Parallel aan de ontwikkeling en populariteit van containertechnologie, is ook het gebruik van microservices architectuur aan een opmars bezig.
08/02/2024

Anti-DDoS Service

Onze Anti-DDoS service biedt de bescherming en gemoedsrust die je bedrijf nodig heeft in de strijd tegen DDoS-aanvallen, meer weten?
25/10/2021

Security: negen aandachtspunten

Veilig zakendoen op internet is belangrijker dan ooit, maar die veiligheid staat steeds meer onder druk. Heb jij er goed over nagedacht?

Interesse in een van onze diensten?

Wat is je vraag? Neem nu contact met ons op.

Wil je dat wij contact met jou opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Cyso contact