Blog

Kubernetes eenvoudig uitgelegd

Kubernetes wordt al snel complex met containers en node masters. Maar is Kubernetes ook simpel uit te leggen? Product owner Pauline van Rotterdam legt Kubernetes eenvoudig uit.

Kun jij eenvoudig uitleggen wat Kubernetes is?

“Kubernetes eenvoudig uitleggen is nog niet zo makkelijk. Maar laat ik het proberen. Kubernetes (k8s) kan je vergelijken met een hotel. Stel je eens voor, jij runt een hotel (jouw organisatie) met verschillende kamer indelingen (containers) die allemaal moeten worden schoongemaakt en worden toegewezen aan nieuwe gasten (resource behoefte). De hotelmanager is degene die dit allemaal moet stroomlijnen. Hij regelt dit proces door de schoonmakers in te roosteren en de kamers te verdelen onder de gasten. Of als één van de gasten een feestje wil geven moet natuurlijk het buffet en de partyzaal geregeld worden.

Kubernetes-master

In het verhaal van Kubernetes wordt de hotelmanager vervangen door een Kubernetes-master. Het programma ziet automatisch wat voor reservering erbinnen komt (de resource behoefte: bijvoorbeeld piekverkeer bij een webshop door de uitverkoop) en geeft door welke inrichting in de kamer hij daarvoor nodig heeft: de party opstelling of twee bedden (dit zijn de containers). Zo gauw de hotelmanager dit heeft doorgegeven wordt de kamerinrichting direct aangepast.

In een van de kamers was er een klein feestje gehouden met 20 gasten. Het kleinschalige feest was een denderend succes en de gasten vertrekken de volgende middag weer. De kamer wordt vervolgens weer helemaal leeggehaald. De volgende dag komt er een verzoek om een conferentie te houden met overnachting voor 500 bezoekers. Dit past natuurlijk niet in dezelfde ruimte als het feestje voor de 20 gasten, en tot overmaat van ramp heeft de hotelmanager ook maar 10 kleine kamers over! Op zo’n moment kan je in het geval van Kubernetes direct een nieuw hotel ernaast zetten met een super-de-luxe grote conferentiezaal die wel plek heeft voor de 500 mensen en ook overnachting biedt. Vervolgens geeft de Kubernetes- master precies aan hoe de inrichting voor dit nieuwe hotel moet zijn tijdens de conferentie, daarna wordt het extra grote hotel weer opgeheven want het is niet langer nodig. Hopelijk heb ik zo Kubernetes eenvoudig uitgelegd.”

 

Voor wie is Kubernetes interessant?

“Kubernetes is met name voor bedrijven handig die schaalbaarheid willen automatiseren. Met Kubernetes is het mogelijk om automatisch jouw capaciteit te vergroten en verkleinen op basis van gebruik. Ook is het mogelijk om lokaal te ontwikkelen en snel te kunnen uitrollen door middel van CI/CD (het deployment proces willen versnellen en standaardiseren). Redundantie is ook geen probleem in Kubernetes, er wordt automatisch gekeken naar de gezondheid van de containers en waar nodig direct een nieuwe opgezet.”

 

Ook samenwerken met Cyso?

Heb jij vragen over Kubernetes vraagstuk en wil je ook met ons samenwerken? Cyso kan je als Managed Service Provider helpen. Laten we een virtueel kopje koffie pakken. Neem contact met ons op!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op IT gebied. Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Let’s talk!

Cyso stories

07/04/2022

Negen onderdelen van een succesvolle devops architectuur

Kubernetes en het gebruik van microservices zorgen ervoor dat veel systemen nu worden vervangen door een cloud-gebaseerde omgeving.
22/04/2021

Uitbreiding netwerk van Cyso: transit dataprovider Telia Carrier

Telia Carrier is toegevoegd als extra transit dataprovider aan het netwerk van Cyso.
31/05/2023

Ga bewust om met opslag van data die je genereert

In dit artikel gaan we in op het concept van Data Lakes, de mogelijkheden ervan en waarom jij ook zou moeten nadenken over de aanleg ervan.

Interesse in een van onze diensten?

Wat is je vraag? Neem nu contact met ons op.

Wil je dat wij contact met jou opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Cyso contact