Blog

7 trends E-commerce

Zeven Nuttige E-commerce trends in Corona tijden

Ik lees tussen de thuisscholing, thuiswerk en virtuele vrijmibo posts ook een behoorlijk aantal artikelen over hoe de wereld en de maatschappij eruit zullen zien na corona. Uiteraard is het goed dat deze posts voorbij komen, want het zet ons tot nadenken over de toekomst. We vergeten echter een beetje in het moment te leven en te kijken hoe wij juist nu kunnen bijdragen aan onze bedrijven en daarmee aan de economie. Dus wat kunnen wij doen om getroffen sectoren te helpen en wat kunnen zij zelf doen?

JUIST NU KAN JE DE IDENTITEIT VAN JE MERK VERSTERKEN

Winkelketen Action is behoorlijk negatief in het nieuws gekomen door nog langere betaaltermijnen voor leveranciers te hanteren, maar stel je eens voor dat ze positief in het nieuws waren gekomen, omdat ze een webshop online hebben gezet en de lokale winkelmedewerkers nu de spulletjes komen bezorgen of dat je ze kan afhalen. Na de crisis zou het merk Action een stuk sterker zijn, een merk waaraan de klant zich zouden willen verbinden. Rituals geeft het goede voorbeeld. Via online kanalen proberen ze het welzijn van mensen te verbeteren en ze hebben ook nog eens 200.000 goody bags afgeleverd bij de ziekenhuizen.

LOKALE INITIATIEVEN

In mijn eigen woonplaats hebben we een lokale groenteboer, bakker, vishandel en slager die een basic webshop online hebben gezet, althans een bestellijst die je kan toesturen per mail en aan de deur kan je via tikkie betalen. Er zijn nog meer initiatieven. Er is voor consumenten in Alkmaar en omgeving een site ingericht (Thuis072) waar je kan zien bij welke winkels en horeca je een bestelling kan afhalen en/of laten bezorgen om zo de lokale ondernemers te steunen.

Dit zijn al een aantal concrete voorbeelden van lokale initiatieven en creatief ondernemerschap, maar er zijn er natuurlijk meer. Ik heb de e-commerce trends van 2020 bekeken tijdens de Webwinkelvakdagen in januari van dit jaar en een zevental zijn juist nu goed toe te passen. Ik heb ze hierbij op een rij gezet met concrete voorbeelden.

7 NUTTIGE E-COMMERCE TRENDS IN CORONA TIJDEN:

1. AUGMENTED REALITY EN VIRTUAL REALITY

Hierbij kunnen klanten vanuit huis shoppen en goed bekijken of het product ook echt past, doordat je bijvoorbeeld je woonkamer scant en kijkt of een nieuwe tafel er mooi in past. Maar ook of bepaalde make-up je goed staat of andere persoonlijke items geschikt zijn voor de klant. Een kapper kan bijvoorbeeld haar professionele producten (zoals verf en permanent) online verkopen en je eerst de kleur of krullen virtueel laten testen.

2. MACHINE LEARNING EN ARTIFICIAL INTELLIGENCE

Voor bestaande shops die nu wat minder bezoek ontvangen is dit een tijd om te experimenteren. Doordat je minder bezoek hebt is het risico op omzetverlies door het verkeerd uitpakken van experimenten veel lager. Als het echter goed uitpakt weet je nu, maar zeker in de toekomst, meer omzet te genereren.

3. RESEARCH ONLINE PURCHASE OFFLINE (ROPO)

We zien dat bij veel lokale winkels de omzet 90% is gedaald. Misschien dat ROPO juist nu goed toe te passen is door een eenvoudige site in elkaar te zetten en daar je producten te tonen. Op deze site bied je vervolgens een online agenda aan, waarmee klanten een afspraak kunnen maken om in de winkel langs te komen. Zo zorg je ervoor dat de klant effectief weinig tijd hoeft door te brengen in de winkel en dat er zich weinig andere personen in de winkel bevinden. Toch heeft hij de producten goed kunnen bekijken en maakt dus een geïnformeerde beslissing.

4. VOICE SEARCH EN DE IMPACT OP SEO

Ik zie hier op dit moment met name kansen voor shops die hun producten richten op kinderen. Die maken veel gebruik van voice search en zitten nu veel meer met een tablet of computer op schoot.

5. CHATBOTS

Nu dat we meer behoefte hebben aan contact kan chat hier zeker wat aan toevoegen. Je hoeft niet meteen met een bot te beginnen, maar een eenvoudige chatfunctie is misschien nu juist wel beter. Het maakt de afstand naar de klant kleiner en het conversiepercentage wordt hoger.

6. SOCIAL COMMERCE

De tijd die we nu doorbrengen op social media is uiteraard gestegen. Bied je producten of diensten aan op Facebook, Instagram of Pinterest. Daarnaast zijn nu ook de kosten voor adverteren op deze media gedaald.

7. MOBIELE BETAALMETHODEN

Apple Pay, Samsung Pay, Android Pay en uiteraard ook Tikkie bieden nu juist mogelijkheden voor ondernemers die nog niet online zijn om die stap te maken. Door de eenvoud in het gebruik van deze diensten is de drempel zeer laag geworden.

SLOTWOORD E-COMMERCE TRENDS IN CORONA TIJDEN

Ik hoop dat ik iemand heb kunnen helpen met deze e-commerce trends in corona tijden. Voor bedrijven die het nu minder druk hebben, maar beschikken over voldoende financiële buffers, is het nu sowieso een goede tijd om te investeren in innovatie en kennis. Zo haal je het meeste uit deze aparte tijden.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op IT gebied. Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Let’s talk!

Cyso stories

E-commerce
22/08/2012

Cyso sponsort partijgedrag

Cyso sponsort ook een website die de kiezer helpt zijn of haar stem te bepalen: Partijgedrag. Deze website heeft echter een andere insteek.
Fintech
19/10/2023

Pay. en Cyso al meer dan 15 jaar partners voor veilig betalen

Grote kans dat al je online- of pinbetalingen worden verwerkt via het betaalplatform van Pay. Pay.-CTO Mark Roeten vertelt hoe Cyso daar al meer dan 15 jaar aan bijdraagt.
07/03/2016

Cyso behaalt ISO 20000 en NEN 7510 certificering

Cyso heeft de officiële certificeringen voor de ISO 20000 en NEN 7510 norm toegevoegd aan het reeds in bezit zijnde ISO 27001 certificaat.

Interesse in een van onze diensten?

Wat is je vraag? Neem nu contact met ons op.

Wil je dat wij contact met jou opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Cyso contact