Blog, Evenementen

Terugblik KubeCon Europe 2023

Terugblik KubeCon Europe 2023

Van 18-21 april vond in de RAI in Amsterdam KubeCon + CloudNativeCon Europe 2023 plaats. Zo’n 10.000 bezoekers konden tijdens deze tech conferentie booths van leveranciers bezoeken en talks bijwonen van Keynote speakers over cloud native computing. Eén van de bezoekers was Jochem, Site Reliability Engineer bij Cyso.

Jochem, wat is jouw algemene indruk van KubeCon Europe 2023?

Mijn algemene indruk is dat de cloud native community aan het groeien is. Zelfs KubeCon had moeite om het aantal bezoekers te faciliteren. En ik zie dat het aantal booths groeit. Steeds meer mensen lijken in te zien dat de cloud native manier de weg vooruit is. Er waren dit keer veel nieuwe community members; ruim 58% heeft aangegeven dat het hun eerste bezoek aan KubeCon was. Waar in de vorige editie –in Valencia– het publiek al langer meeliep en dus al aardig wat kennis huis heeft, merkte je nu dat het kennisniveau bij de bezoekers ook lager ligt (wat niet persé slecht is), maar het geeft dus aan dat Kubernetes en open source leeft. Het aantal bezoekers groeit, maar technisch inhoudelijk lag het niveau deze editie wat lager.

Drie dagen KubeCon, is dat niet te kort?

Ja en nee. Ik zou het liefst iedere dag op deze manier met peers en vakgenoten op een dergelijke manier van gedachten wisselen, maar tegelijkertijd is het intensief. Je doet veel indrukken op en na afloop van het officiële event gaat iedereen nog ergens wat drinken en side-events bezoeken. Dat kun je niet langer dan een paar dagen volhouden. Ik niet althans. Wat ik persoonlijk jammer vond was dat het in Amsterdam was waardoor de Nederlandse deelnemers op tijd weggingen en niet bleven hangen. Aan de andere kant is het ook mooi dat het in Amsterdam was waardoor veel geïnteresseerden uit Nederland heen konden. In Valencia hadden we veel gesprekken met bezoekers buiten KubeCon om tijdens leveranciersfeestjes of in de kroeg en dat was nu een stuk minder.

Welke trends vind jij opvallend?

Er was een talk van ING waarin ze het hadden over hoe je een immutable cluster kon uitrollen. Dat ging erover hoe je er op de juiste manier voor kunt zorgen dat je niet meer op productieservers hoeft in te loggen, omdat alles via pipelines gaat en dat alles via de observability stack goed te volgen is. Dat vond ik heel interessant want dat is een security model dat we bij ons nog niet erkennen en tegelijkertijd heel krachtig is.

Verder viel op dat stateful workloads steeds meer een ding worden. Een paar jaar geleden had niemand het er nog over dat je databases in Kubernetes kon draaien. Daar was men wat huiverig voor. Sinds die tijd zijn persistent volumes en databases in Kubernetes volwassen geworden. Met verschillende operators. Er is zelf een aparte stateful community aan het ontstaan die zich specifiek hiermee bezig houdt. Dat is een interessante ontwikkeling. Stiekem waren we hier bij Cyso al mee bezig omdat wij hier het volste vertrouwen in hadden. Ook omdat we er voldoende back-ups omheen hadden draaien.

En als laatst eBPF, een techniek om in de kernel mee te kijken. Die techniek is echt heel populair aan het worden. Er zijn heel veel open source technieken die daar al gebruik van maakten zoals Cilium en Falco. Tegenwoordig zijn er veel meer tools om daarop in te haken. Dat is leuk om te zien.

‘De developers die ik ken, zij ontwikkelen niet meer op de oude manier. Die zijn nu allemaal in containers bezig.’

Wat wil je klanten van Cyso meegeven vanuit KubeCon?

Als ik de klanten van Cyso in één kader mag zetten en een advies mag geven: deze cloud-native trein rijdt en hij rijdt echt heel hard. Dat er ruim 10.000 bezoekers aanwezig waren en er een enorme wachtrij was, heeft een reden. De developers die ik ken, zij ontwikkelen niet meer voor losse virtual machines. Die zijn nu allemaal in containers bezig. Wat ik wil meegeven: stap op deze trein. Het levert je allemaal voordelen op. Van configuration management tot observability. Op allerlei plekken krijg je controle waar je dat eerst niet had. En als ze daar hulp bij nodig hebben dan help ik ze graag.

Heb je nog kunnen netwerken tijdens side events?

Zeker. We hebben tijdens side events wat oosterburen gesproken en we hebben met mensen van CNCF (Cloud Native Community Foundation) zelf staan praten. Op KubeCon zelf hebben we veel met leveranciers gesproken over de mooie oplossingen die ze aan het maken zijn. En we hebben gesproken over oplossingen die onze klanten potentieel nodig hebben.

Ga je volgend jaar naar KubeCon in Parijs?

Graag! Eerst een cursus Frans oppakken en als het aan mij ligt gaat dan komt Ruben van Securely mee. Het zou mooi zijn als we daar als Cyso een kroeg kunnen afhuren waar we een Nederlands-Duits eiland kunnen creëren om met de community verder te praten.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op IT gebied. Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Let’s talk!

Cyso stories

09/09/2021

Verbeter jouw multi-cloud netwerkconnectiviteit

Een multi-cloud constructie is soms zeer bewust gekozen, maar ook vaak het gevolg van een min of meer noodgedwongen digitale transitie.
09/11/2023

Hoe Cyso startups ondersteunt op gebied van uptime, compliancy, en technische eisen

Als Saas-startup zoek je een betrouwbare partner die je kan ondersteunen bij de uitdagingen van uptime, regelgeving, certificeringen en technische vereisten
verontrustende statistieken over cybercrime
21/09/2023

Pentest versus vulnerability scan

Pentest vs. Vulnerability Scan: twee zeer verschillende manieren om je systemen op kwetsbaarheden te testen

Interesse in een van onze diensten?

Wat is je vraag? Neem nu contact met ons op.

Wil je dat wij contact met jou opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Cyso contact