Blog

Het knekelhuis van Cyso

Recent viel in de Automatisering Gids te lezen over het buiten gebruik nemen van de oude nationale supercomputer Huygens en het probleem omtrent de afvoer van al die oude hardware. Het is een probleem waar zeker ISP’s veel mee te maken hebben. Zo ook Cyso. Ondanks trends zoals virtualisatie, cloud technologie en hoog-capaciteit hardware wordt de technische afvalberg (het knekelhuis) groter en groter.

Alle hardware bereikt op een gegeven moment z’n economische levensduur en dient dan te worden vervangen. De hardware is afgeschreven en uit de garantie. Het kan daarom niet meer voor productiedoeleinden worden ingezet, omdat het niet meer door de fabrikant wordt vervangen als het stuk zou gaan en daardoor risico’s worden genomen die beschikbaarheid en continuïteit in gevaar kunnen brengen.

Het loopt op sommige momenten in de duizenden servers. Deze servers werken over het algemeen ook gewoon nog, anders waren ze al eerder afgevoerd (meestal door de fabrikant of leverancier). Het betreft veelal high-end apparatuur met vaak een hoog stroomverbruik. Sommige hardware kunnen we nog voor niet-productie doeleinden inzetten (bijvoorbeeld test- en ontwikkelomgevingen, al of niet op kantoor), maar de hoeveelheid hardware is hiervoor eenvoudigweg te groot. Weggooien is echter zonde en slecht voor het milieu. Het kan beter een andere (externe) bestemming krijgen.

 

Wat doet Cyso ermee?

Het eerste dat wij doen zodra hardware uit productie wordt genomen is ervoor zorgen dat alle data die zich erop bevindt veilig verwijderd wordt. Om ervoor te zorgen dat gevoelige data van onze klanten nooit op straat terecht kan komen, hanteren we een rigoreuze wipe & destroy procedure voor alle aanwezige disks.

Een klein deel van de hardware wordt onder liefhebbers binnen het personeel verdeeld. Een ander deel wordt gedoneerd aan onderwijsinstellingen uit de regio. Het krijgt daar een tweede leven en wordt ingezet voor verschillende onderwijsdoeleinden.

Maar ook hiermee kan over het algemeen niet voor alle hardware een nieuwe toepassing worden gevonden. Wij zijn permanent op zoek naar een nuttige invulling voor alles dat overblijft. Een deel kan soms teruggegeven worden aan de leverancier die er een nieuwe bestemming voor vindt. Een ander deel kan naar derdewereldlanden. Wellicht heeft u nog tips voor ons?

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op IT gebied. Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Let’s talk!

Cyso stories

Beschikbaarheid als onderdeel van security
19/10/2020

Beschikbaarheid als onderdeel van security

Beschikbaarheid als onderdeel van security: Hoe kun je incidenten die betrekking hebben op inbraken door hackers en het lekken van gevoelige informatie voorkomen?
22/04/2021

Uitbreiding netwerk van Cyso: transit dataprovider Telia Carrier

Telia Carrier is toegevoegd als extra transit dataprovider aan het netwerk van Cyso.
21/10/2021

Top 4 Cybersecurity maatregelen voor een veilige cloud infrastructuur

Hoe zorg je ervoor dat jouw cloud infrastructuur of platform wel veilig is? Welke zaken moet je allemaal op orde hebben om met een gerust hart je bedrijfsvoering te doen?

Interesse in een van onze diensten?

Wat is je vraag? Neem nu contact met ons op.

Wil je dat wij contact met jou opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Cyso contact