Windows 2016 Deployment Automation

Windows 2016 Deployment Automation

9 November 2018 door in DevOps Hosting

Bij Cyso werken we hoofdzakelijk met twee besturingssystemen: Linux en Windows. Welk besturingssysteem geïnstalleerd wordt binnen het hostingplatform van de klant is vooral afhankelijk van de opdracht, wensen en eisen van de klant. Beide besturingssystemen werken uitstekend, maar kennen elk hun eigen specifieke (on)mogelijkheden. Als de uiteindelijke keuze voor het besturingssysteem is gemaakt en de installatie kan worden uitgevoerd, dan is de kans groot dat je bij mij, Jelmer Steenhuis uitkomt. Een uitleg over Windows 2016 Deployment Automation

Starten met een basistemplate

Het installeren van een besturingssysteem is op te splitsen in de basisinstallatie en de klantspecifieke installatie. Voor de basisinstallatie hebben we een template (image) gecreëerd. Deze template geeft onze standaard, de baseline, weer die voldoet aan onze kwaliteitseisen. Voor elke basisinstallatie gebruiken we deze template. Zo kunnen we uniforme kwaliteit en veiligheid verhogen.

Van handmatig…

In het geval dat er wijzigingen moeten worden doorgevoerd in de template, bijvoorbeeld bij een nieuwe Windows-versie, dan moet er een nieuwe versie van de template worden gecreëerd. Anders dan je misschien zou vermoeden, verloopt dat proces handmatig. Je moet stap voor stap door de Windows Installer heen klikken om tot een template (een image) te komen. En daar zit de crux.

Zoveel collega’s, zoveel werkwijzen en dat is ook merkbaar bij het vervaardigen van een template. Hoe de template is opgebouwd, is letterlijk afhankelijk van degene die op de muisknop klikt bij het maken ervan. Hierdoor kunnen ongewild en soms ongemerkt bepaalde (kritische) instellingen binnen de template anders ingesteld komen te staan. En dat kan leiden tot onwenselijke situaties, bijvoorbeeld omdat de firewall of de partitie-indeling niet volgens onze standaard is geconfigureerd.

…naar automatisch

Bij Cyso staat constante kwaliteit hoog in het vaandel. Om die kwaliteit te kunnen borgen, ben ik, in samenwerking met mijn collega Ron Pool, op zoek gegaan naar een manier waarop we de Cyso Windows-serverinstallatie en -configuratie kunnen automatiseren. Binnen Linux is het al een geautomatiseerd proces en dat wilden we ook voor Windows. Dat is gelukt: Windows 2016 Deployment Automation is een feit.

Het hele proces om uiteindelijk te komen tot een basistemplate is nu geautomatiseerd. Supermooi, maar we zouden geen Cyso zijn als we niet verder zouden gaan dan dat. En dus hebben we ervoor gezorgd dat ook meer Cyso- en klantspecifieke installaties en configuraties aansluitend geautomatiseerd worden uitgerold. Zo wordt als onderdeel van het Windows template ook Puppet automatisch geïnstalleerd. Met Puppet installeren we na de basisinstallatie de package manager Chocolatey, waarmee weer monitoring tools, remote beheer, anti-virus, software asset management en andere zaken worden uitgerold. Daarnaast werken we nog aan een manier om doorlopend de template bij te werken met de nieuwste beveiligingsupdates.

Voordelen Windows 2016 Deployment Automation

Windows 2016 Deployment Automation levert de klant het vertrouwen dat de server die opgeleverd wordt, altijd voldoet aan onze hoge kwaliteits- en veiligheidseisen.

Voor onszelf is het grootste voordeel dat we altijd en overal vanuit exact dezelfde opgebouwde template werken, dus vanuit een absolute standaard. Nog een mooie bijkomstigheid is dat het efficiënter werkt. We geven de computer de opdracht tot het uitrollen en configureren van de template en kunnen in de tussentijd andere werkzaamheden voor de klant uitvoeren.

Hoe mooi deze feature ook is, er zullen desondanks altijd handmatige werkzaamheden nodig blijven. Dat is ook precies het stuk maatwerk dat Cyso levert. U bent van harte welkom onze dienstverlening te ervaren.


Bel me terug