Wat is de status van het nieuwe EU/US Privacy Shield?

Wat is de status van het nieuwe EU/US Privacy Shield?

1 April 2016 door in Hosting Security

De afgelopen tijd is er veel onduidelijkheid en onzekerheid geweest over de veiligheid van dataopslag bij Amerikaanse hosting providers. Eind 2015 is er namelijk een streep gezet door het Safe Harbor verdrag dat de privacy waarborgde van Europese data die opgeslagen staat op Amerikaanse servers. Bedrijven die hun data hadden opgeslagen op Amerikaanse servers wisten daarmee niet of ze nou wel of niet aan de Europese wet- en regelgeving voldeden omtrent dataopslag. Op 29 februari jongstleden is er eindelijk publiek gemaakt wat het nieuwe Privacy Shield tussen de VS en de EU inhoudt. Maar wat betekent dat voor u? Kunt u ervan uitgaan dat uw data nu wel veilig staat op Amerikaanse servers?

Nieuwe regels en voorwaarden

Het nieuwe Privacy Shield moet ervoor gaan zorgen dat Amerikaanse bedrijven weer aan de Europese veiligheidsnormen gaan voldoen en weer data van Europese burgers mogen verwerken en opslaan. Er zijn echter wel allerlei nieuwe regels waar deze Amerikaanse bedrijven aan moeten voldoen. Zo moeten Amerikaanse bedrijven zich officieel registreren als ze willen deelnemen aan het Privacy Shield. Daarnaast mag de Amerikaanse geheime dienst niet meer zomaar Europese burgers bespioneren. Hier gaan strenge voorwaarden, beperkingen en controles voor gelden. Als er klachten zijn van Europese burgers moeten die binnen 45 dagen in behandeling worden genomen. Tot slot moet het Privacy Shield ieder jaar opnieuw beoordeeld worden.

Toch heerst er scepsis

Allerlei passages die enigszins logisch klinken, maar toch zijn critici sceptisch. Zo zegt Max Scherms, de Oostenrijker die ervoor zorgde dat het Safe Harbor verdrag ongeldig verklaard werd, dat de Europese commissie stelt dat er geen bulk spionage meer gedaan zal worden, maar dat de documenten juist het tegenovergestelde zeggen. Er zijn nu namelijk zes voorwaarden vastgesteld wanneer het wel is toegestaan om bulkgegevens te verzamelen van Europese burgers. Hij geeft aan dat hij zeker één van de mensen zal zijn die weer naar het Europese Hof zal stappen om de legaliteit van de afspraak te beproeven. Ook de autoriteit persoonsgegevens geeft aan nog vraagtekens te hebben bij enkele onderdelen uit het Privacy Shield. De Nederlandse privacywaakhond komt half april met een officieel oordeel over de details.


Lees ook: E-commerce Berlin Expo 2023

Speel op zeker, bewaar uw data in Nederland

Er zijn dus nog voldoende onduidelijkheden. Als u echt zeker wilt zijn van de veiligheid van uw data en die van uw klanten, dan kunt u er het beste voor kiezen om uw data onder te brengen bij een Europese of Nederlandse partij. Cyso maakt bijvoorbeeld gebruik van datacenters die in Amsterdam staan, waarmee u dus voldoet aan de Europese wet- en regelgeving omtrent veiligheid. Deze maand hebben wij een leuke actie voor alle nieuwe klanten: als u uw server of applicatie bij ons onderbrengt, ontvangt u 12 maanden gratis 50 GB storage. Die gegevens bevinden zich dan dus veilig in een datacenter in Amsterdam.

Deze aanbieding geldt enkel bij nieuw op te leveren VMware servers. Bezoek onze actiepagina voor meer informatie of neem contact op met één van onze accountmanagers, zij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.


Bel me terug