Blog

Probleem legacy software

Waarom legacy software een probleem is en wat je er aan kan doen om het op te lossen

Zit jouw software je in de weg? Legacy software is voor veel bedrijven een toenemend probleem. De leverancier is gestopt met de ondersteuning of de specifieke kennis is niet langer aanwezig binnen het bedrijf. Verouderde software is duur, lastig te onderhouden en kan een security risico zijn. Op een bepaald moment moet je de keuze maken of je het wil gaan vervangen of wilt aanpassen.

WAT IS LEGACY SOFTWARE EIGENLIJK?

Een legacy applicatie of systeem is mogelijk gebaseerd op verouderde technologieën, maar is vaak bedrijfskritisch. Het falen van dit systeem kan een aanzienlijke impact hebben op het bedrijf. Deze software is moeilijk aan te passen door een hoge mate van complexiteit en gebrek aan kennis en documentatie binnen de organisatie. Men wilt deze software vervangen, maar in de praktijk blijkt dat niet eenvoudig te zijn. De oude software in kwestie is bijna altijd veel uitgebreider en ingewikkelder dan wordt aangenomen.

WAAROM IS LEGACY SOFTWARE EEN PROBLEEM?

Ondanks dat sommige systemen of applicaties nog prima lijken te functioneren komen er gebreken naar boven die niet genegeerd kunnen worden. Denk hierbij aan de beveiliging van data, wat je absoluut niet buiten beschouwing kan laten. (Lees ook: 9 cyber security cijfers die je niet kan negeren). Security is niet de enige reden waarom legacy software problematisch is. Denk ook aan:

  • Systeem is bedrijfskritisch en kan de continuïteit in gevaar brengen
  • Toenemende kosten in onderhoud (in tijd en in geld)
  • Wijzigingen niet mogelijk of deze maken het systeem slechter
  • De applicatie krijgt geen updates meer vanuit de leverancier
  • Geen ondersteuning / documentatie meer
  • Ontbrekende architectuur om te kunnen blijven voldoen aan opkomende eisen
  • Voldoen aan compliance eisen kan een probleem worden
  • Legacy software is een rem op innovatie en ontwikkeling

WERELDWIJD IS ER EEN ENORME VERSPILLING VAN ONTWIKKELCAPACITEIT DOOR LEGACY APPLICATIES

Betaalprovider Stripe heeft in 2018 een onderzoek uitgevoerd onder duizenden C-level executives en software developers in zes verschillende landen. Slechte software/code kost bedrijven jaarlijks 85 miljard dollar.

Van de werkweek van een developer wordt er geschat dat de gemiddelde developer 13,5 uur per week kwijt is aan oude software. Developers geven ook aan dat het onderhouden van legacy systemen de grootste blocker is van productiviteit bij hun bedrijf (52% van de ondervraagden).

Kortom, redenen genoeg waarom legacy applicaties een kostbaar probleem zijn. Maar wat levert het innoveren van legacy software je precies op en waar moet je beginnen om afscheid te nemen van de verouderde applicaties en systemen?

Lees ook: ‘Breng jouw legacy applicatie naar de cloud

WAT LEVERT HET INNOVEREN VAN JE LEGACY SOFTWARE JE OP?

Je legacy software naar de cloud brengen levert je diverse voordelen op. Vaak presteert een legacy applicatie technisch onder maat, de werking is traag en kost meer tijd dan nodig is. Door de applicatie geschikt te maken voor een moderne cloud infrastructuur worden de prestaties flink verbeterd. Dit levert gebruikers een aanzienlijke tijdwinst op.

Daarnaast kan het systeem eenvoudiger gekoppeld worden met andere applicaties of diensten. Hierdoor kunnen nieuwe functionaliteiten gemakkelijker worden toegevoegd aan het bestaande systeem.

Verder levert het je ook een kostenbesparing op. De kosten voor de ondersteuning van je applicatie en het draaien in de cloud bestaan uit voorspelbare maandelijkse kosten.

WAAR MOET JE BEGINNEN OM VAN JE LEGACY APPLICATIE AF TE STAPPEN?

 

OVERZICHT MAKEN VAN HET APPLICATIELANDSCHAP

Weet je hoe het volledige applicatielandschap er uit ziet? Nee? Begin dan eens met het maken van een overzicht. Begin eerst globaal en duik daarna de diepte in. Wat zijn de belangrijkste features per systeem? Groepeer deze features vervolgens om een goed beeld te krijgen wat elk systeem doet en wat de business value ervan is.

AFWEGING MAKEN VAN AANPASSEN, VERVANGEN, OPNIEUW BOUWEN OF STOPPEN

Gebruik een beslissingsmatrix om jouw applicaties en systemen die je in de vorige stap hebt opgeschreven in te delen.

Zijn je applicaties rechtsboven geplaatst waar het veel business value heeft en de technische kwaliteit hoog genoeg is (weinig onderhoud, niet complex)? Je kan bij deze systemen ervoor kiezen om door te gaan met goed onderhoud. Dat telt ook voor de applicaties die je rechtsonder plaatst als het onderhouden van de applicatie niet duur is.

Kost het systeem of de applicatie veel geld om te onderhouden en levert het weinig value op? Dit systeem kan je beter achter je laten liggen. Een legacy systeem dat veel waarde oplevert zal gemoderniseerd moeten worden om de kwaliteit te verhogen. Maar hoe?

Indeling value matrix

WELKE STAPPEN KAN JE NEMEN OM JE SOFTWARE TE VERNIEUWEN?

Misschien is het (volledig) opnieuw bouwen van de applicatie een stap te ver. Gelukkig heb je hiervoor een aantal opties tot je beschikking. In het kort kan je deze vier stappen nemen om je legacy applicatie of systeem te vernieuwen. Je kan zelf kiezen tot welke fase je wil gaan en wat het beste bij jouw organisatie en applicatie past.

  • Rehost: legacy software zonder aanpassingen transformeren naar de cloud
  • Refactor: beperkte aanpassingen om gebruik te maken van de voordelen van de cloud
  • Revise: de basis van de legacy software wordt gemoderniseerd
  • Rebuild: (delen van) de software wordt stapsgewijs opnieuw ontwikkeld

ZELF LEGACY APPLICATIES VERNIEUWEN OF UITBESTEDEN?

Ga je zelf de software vervangen of laat je het vervangen? Hou er bij het zelf vervangen van de software rekening mee dat je de nieuwe software in kleine iteraties opbouwt zodat je ze direct in gebruik kan nemen. Hiermee zorg je ervoor dat je niet meer aan de legacy software hoeft te sleutelen en voorkom je continuïteit risico’s. Nieuwe functionaliteiten kan je dan gelijk toevoegen aan de nieuwe software.

WIL JE OOK AFSCHEID NEMEN VAN JE LEGACY APPLICATIE?

Succesvol zakendoen op internet vereist dat je software snel is en je applicatie altijd bereikbaar. In samenwerking met Ambrero Software bieden wij daarom een renovatieplan om jouw legacy applicatie naar de cloud te brengen, zodat je weer vooruit kan.

Cyso en Ambrero werken nauw samen om jouw applicatie te vernieuwen: wij het platform en de technische infrastructuur; Ambrero de software zelf. We werken intensief samen om zo tot een optimaal eindresultaat te komen.

Of het nu gaat om het vernieuwen van een bestaande applicatieomgeving of het uitfaseren ervan en vervangen door een nieuwe: bij ons ben je aan het goede adres.

Lees ook: ‘Breng jouw legacy applicatie naar de cloud

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op IT gebied. Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Let’s talk!

Cyso stories

01/09/2023

Wat is SIEM en waarom is het belangrijk?

SIEM Monitoring (Security Incident and Event Management) in een organisatie is cruciaal voor het versterken van de cyberbeveiliging.
18/11/2014

Het knekelhuis van Cyso

Alle hardware bereikt op een gegeven moment z’n economische levensduur en dient dan te worden vervangen. Maar weggooien is zonde.
Data management in multi-cloud; 5 tips
04/11/2020

5 Tips voor data management in een multi-cloud

Hoe beheer je jouw data in een veilige en samenhangende manier als jouw data op meerdere systemen en locaties staan?

Interesse in een van onze diensten?

Wat is je vraag? Neem nu contact met ons op.

Wil je dat wij contact met jou opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Cyso contact