Verslag Girlsday 2015

Verslag Girlsday 2015

12 May 2015 door in Educatie Events

Op donderdag 23 april jongstleden hebben we 16 meisjes uit de tweede klas van het PCC te Bergen mogen verwelkomen voor Girlsday 2015. Op deze dag gaan meisjes van 10 tot 15 jaar op bezoek bij technische bedrijven die hen een halve dag mogen vertellen waarom het leuk is om in de techniek te werken. Het was dit jaar de eerste keer dat Cyso meedeed.

Girlsday Logo

Bij Cyso vinden wij het stimuleren van meisjes om in de techniek te gaan werken belangrijk. Wij denken dat de aanwezigheid van meer vrouwen een goede invloed heeft op zowel ons bedrijf als de kwaliteit van de dienstverlening. Vrouwen kijken anders tegen de materie aan en gaan er anders mee om.

Het was een echte uitdaging om een programma samen te stellen waarbij de meisjes op een boeiende wijze geïnformeerd werden over hosting en dat ze zelf ook nog een opdracht mochten uitvoeren. Samen met collega’s heb ik een presentatie gegeven. Mijn collega’s vertelden waarom het leuk is om in de techniek, ICT en hosting te werken en ik heb hen de basisbeginselen van hosting mogen uitleggen. Ik heb hen verteld wat nou eigenlijk het internet is, ondersteund door een wereldkaart van het internet. Daarvan waren ze wel even ondersteboven. “Wat is dat veel,” hoorde ik uit de groep komen.

Ik vond het ook belangrijk om ze informatie te geven over security en online identiteit, zodat ze zich bewust worden van de risico’s en hoe die vermeden kunnen worden. Sterke versus zwakke wachtwoorden en wat je wel of niet op Facebook en andere social media zet waren hierbij de belangrijkste punten.

We hadden twee leuke activiteiten georganiseerd waarmee ze ook nog een prijsje konden winnen: hacken (door middel van social engineering) en servers patchen (wie het snelste alle patches in de server kon prikken). Bij de hackwedstrijd moesten ze met de informatie die op een speciaal hiervoor aangemaakt Facebook account was geplaatst op dat Facebook account inloggen. Oftewel: ze moesten het wachtwoord raden. Daarnaast hadden ze nog een alternatieve mogelijkheid om binnen te komen, namelijk door het mij helpen bij het instellen van mijn e-mailaccount op mijn telefoon. Dat laatste lag niet echt voor de hand voor hen. Ik had het blijkbaar iets te simpel gemaakt want één van de meisjes had het wachtwoord razendsnel geraden. Daardoor hadden we nog wat tijd over, waarin de meisjes veel vragen stelden over security. Het was leuk om te zien dat de materie hen boeide.


Lees ook: Girlsday bij Cyso: investeren in de toekomst

Als afsluiting hadden we verse patat op ons zonovergoten dakterras. Kortom: een geslaagde Girlsday bij Cyso op kantoor. Een videoverslag van Alkmaar Centraal is hier te vinden.


Bel me terug