Blog

Waarom het uitbesteden van zorg-ICT vraagstukken bij een MSP wel nut heeft

Zo’n drie jaar geleden is er een heuse inhaalslag in gang gezet op het gebied van uitbesteding van ICT-diensten binnen de zorgsector. Uitbesteding van ICT binnen deze sector is daarmee niet langer een onbekend fenomeen, integendeel. Het onderwerp leeft volop binnen de sector. Maar uitbesteden van zorg IC vraagstukken bij een managed service provider (MSP)? Daaraan wordt niet direct gedacht binnen de zorg. Terwijl uitbesteding bij een MSP heel nuttig kan zijn en comfort kan bieden. We vertellen je de voordelen van het uitbesteden van zorg ICT vraagstukken bij een MSP.

Tijdens de Zorg & ICT-beurs hebben we bezoekers vooral gevraagd hoe ICT binnen hun eigen organisatie is geregeld en in hoeverre ICT-onderdelen worden uitbesteed bij een managed hosting provider.

De openheid waarmee bezoekers antwoord gaven, heeft ons aangenaam verrast. En de antwoorden die ze gaven ons ook verbaasd. Want uitbesteding van ICT-diensten mag dan inmiddels algemeen worden geaccepteerd, de toegevoegde waarde en het nut van uitbesteding bij een msp lijkt vrijwel onbelicht te blijven binnen de sector. Tijd om daar verandering in te brengen.

De voordelen van het uitbesteden van zorg ICT vraagstukken bij een managed service provider

Focus op de core business terugbrengen

Het is een veel gehoord argument om ICT uit te gaan besteden: het draagt eraan bij dat er meer focus kan worden gelegd op de care en cure. En dat er meer aandacht kan worden besteed aan innovatie. Klinkt logisch, maar welke rol speelt een msp hierbij?

Een msp is gespecialiseerd in het inrichten, beheren en monitoren van digitale platformen waarop uiteenlopende (zorg)applicaties draaien. Wat bij ons als msp core business is, is binnen zorgorganisaties doorgaans bij de afdeling ICT belegd. En maakt het deel uit van een veel breder pakket aan taken, dat varieert van onderhoud van alle hardware tot het inrichten en onderhouden van netwerkstructuren.

Tijdens de beurs hebben we meermaals gehoord dat functioneel applicatiebeheerders er regelmatig tegenaan lopen dat de capaciteit van ICT-afdelingen niet altijd toereikend is. Daar waar de applicatiebeheerders dringend support nodig hebben om de applicatie(s) waarvoor zij verantwoordelijk zijn in de lucht te houden, gaat de ICT-afdeling ten onder aan de hoeveelheid supportvragen op dit vlak. Dat laatste is wellicht niet verwonderlijk, gelet op de complexiteit en het aantal applicaties dat gebruikt wordt binnen de sector.

Beide partijen dreigen daardoor vast te lopen, wat verre van wenselijk is. Om over de gevolgen voor de cliënt nog maar te zwijgen; de impact van een haperend netwerk en niet-functionerende applicaties kan in het ergste geval levensbedreigend zijn.

Managed service provider als verlengstuk van de ICT-afdeling

Een oplossing hiervoor kan worden gevonden binnen het managed hosting-domein. Bijvoorbeeld door het beheer van de informatie-structuur gedeeltelijk uit handen te geven aan een msp. Wanneer Cyso de msp is, dan betekent dit concreet voor een zorgorganisatie dat (een gedeelte van) het platform waarbinnen de applicaties draaien in beheer wordt genomen en dat de verantwoordelijkheid voor de beschikbaarheid en veiligheid van de applicatie door Cyso wordt overgenomen. Simpel gezegd: we zorgen ervoor dat de applicaties 24×7 bereikbaar en veilig zijn, nu én in de toekomst.

Deze constructie vereist nauw contact tussen ons team van kundig specialisten en de ICT-afdeling en applicatiebeheerders binnen de organisatie. De msp fungeert hiermee als verlengstuk van de ICT-afdeling van een organisatie. Zij verlenen niet alleen technische ondersteuning, maar worden ook gebruikt als sparringspartner. Met als voornaamste uitkomst: het levert comfort op.

Proactieve monitoring, snelle respons

Door delen van de informatievoorzieningen uit handen te nemen, zorgen we er bij Cyso letterlijk voor dat de klant nagenoeg geen omkijken heeft naar de performance van het platform en de applicaties.

Onderdeel hiervan is proactieve monitoring. Een goede msp houdt alles in de gaten en kan ophanden zijnde obstakels pareren nog voordat ze de performance beïnvloeden. Soms ligt de oplossing binnen de applicatie zelf en daardoor buiten het bereik van de msp. In die gevallen werkt een goed persoonlijk contact als katalysator bij het zoeken naar en doorvoeren van de oplossing. Het is evident dat een korte responstijd binnen de zorg ook geen wens is, maar een vereiste.

Ontzorgen van de ICT-afdeling brengt rust

Waarom uitbesteden van zorg ICT vraagstukken bij een msp nuttig is? Ultrakort samengevat: het levert comfort op, digitaal én mentaal.

Iets minder kort samengevat:

  • Uitbesteden van ICT vraagstukken ontzorgt de IT-afdeling en dat levert ruimte op om te focussen op de core business en op innovatie.
  • Een msp is specialist in het inrichten, beheren en monitoren van digitale platformen. We signaleren en anticiperen sneller dan gemiddeld op veranderingen in de markt en adviseren hier tijdig over.
  • Een msp fungeert als verlengstuk van de ICT-afdeling. Onze continue investering in kennis levert technische voorsprong op die we delen met de klant en inzetten om tot effectieve oplossingen te komen.
  • Een msp kent als geen ander het belang van een snelle respons en zet zich 24×7 in om applicaties bereikbaar en veilig te houden.

Liever persoonlijk contact? Als grondlegger van managed hosting in Nederland luisteren we met aandacht naar uw vraagstukken. Martijn Baars en Jochem Braaksma staan voor u klaar.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op IT gebied. Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Let’s talk!

Cyso stories

13/05/2022

TEQnation 2022

Donderdag 12 mei vond TEQnation plaats in De Fabrique in Utrecht.
09/09/2021

Verbeter jouw multi-cloud netwerkconnectiviteit

Een multi-cloud constructie is soms zeer bewust gekozen, maar ook vaak het gevolg van een min of meer noodgedwongen digitale transitie.
cyso de verborgen kosten van legacy software en applicaties
18/02/2021

De verborgen kosten van legacy software

In dit artikel gaan we dieper in op de verborgen kosten van legacy software en systemen. Want wat kost het gebruik van een legacy applicatie?

Interesse in een van onze diensten?

Wat is je vraag? Neem nu contact met ons op.

Wil je dat wij contact met jou opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Cyso contact