Blog

Vijf cloudinfrastructuur trends voor 2021

Het eerste kwartaal van 2021 zit er bijna op. Het thuiswerken en naar de cloud gaan blijft ook de komende jaren de infrastructuur bepalen. Wat gaat 2021 ons brengen op het gebied van de cloud? Vijf cloud infrastructuur trends op een rijtje.

Trend 1: naar de cloud in de hoogste versnelling

Voor 2020 was de ontwikkeling voor organisaties om naar de cloud te gaan vrij stapsgewijs. Uit een onderzoek van Accenture gaven C-level leiders aan dat 20 tot 30% van het werk gedaan wordt in de cloud. Het plan was om dat tot 80% op te schalen over de komende 10 jaren.

Corona heeft deze ontwikkeling echter in stroomversnelling gezet. Organisaties leerden dat ze afhankelijk waren van cloud technieken om al hun werknemers thuis te kunnen laten werken, groei in digitale commercie, telehealth leveren, entertainment streamen, examens digitaal en zo verder. Accenture zegt dat die verschuiving naar 80% nu in de komende 3 jaren gaat plaatsvinden.

“Wij zien dat bij organisaties die hun infrastructuur niet op orde hebben dat de bedrijfscontinuïteit in gevaar gebracht wordt. Door de pandemie is deze situatie verergerd,” zegt Tjebbe de Winter, managing director van Cyso.

Trend 2: de verschuiving naar cloud opent nieuwe business opportunities

De verschuiving naar de cloud blijft niet beperkt tot de cloud. Organisaties die nieuwe IT infrastructuren en operationele principes (bijv. DevSecOps) implementeren leggen de basis voor nieuwe mogelijkheden. De fundering wordt gelegd voor de volgende generatie IT oplossingen en nieuwe opkomende technieken zoals AI en Machine Learning (ML), Big Data en Edge Computing.

Met de juiste basis kunnen organisaties snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen en daarvan gebruik maken. Deze innovatie levert concurrentievoordelen op ten. Als organisatie erken je daarnaast niet alleen de directe voordelen van de cloud, maar zet je jouw organisatie ook neer als early adopter van nieuwe technologieën. In een tijd waar klanten weinig fouten en / of trage ontwikkelingen meer accepteren is dat een enorm pluspunt.

Trend 3: edge computing

Met Edge Computing worden cloud diensten zodanig ingericht dat deze zich zo dicht mogelijk bij de klanten, kantoor of eindgebruikers bevinden. Met edge computing worden hybride cloud omgevingen gecreëerd waarin delen van het netwerk en infrastructuur geoffload naar de cloud of juist lokaal beschikbaar gemaakt worden. Daardoor profiteren toepassingen van optimale responstijden, performance en gebruikservaring. Het resulteert in een gedistribueerde, decentrale architectuur van het platform.

Volgens Forrester zullen onderdelen zoals 5G, snelle AI en ML integratie in cloud computing de cloud naar Edge Computing sturen.

Mee lezen over Edge Computing? SD-WAN en Edge computing

Trend 4: groei cloud native applicaties

Wil je optimaal profiteren van de cloud, dan zal je verder moeten kijken dan lift-and-shift projecten. Een cloud-native applicatie vereist specifieke kennis en zal zorgen voor een toenemende vraag naar cloud professionals. Als een organisatie niet zelf de kennis in huis heeft, zal dat problemen opleveren voor het behalen van hun cloud doelstellingen. Om wel de benodigde kennis in huis te halen zullen organisaties moeten samenwerken met managed service providers en/of de ontwikkelaars van hun applicatie.

    • Serverless ComputingServerless computing is 1 van de 5 snelst groeiende Platform as a Service (PaaS) diensten in de cloud van 2020. Het stelt op een abstract niveau functionaliteit ter beschikking van de developers. Hierdoor hebben developers geen omkijken naar operationele en infrastructurele zaken en meer tijd voor het schrijven van code.
    • ContainerizationMet een verwachte omzetgroei van 465,8 miljoen naar 944 miljoen dollars in 2024 volgens Gartner, zijn container management repositories een van de meest gebruikte opties als het gaat om cloud native mogelijkheden. Dit is doordat het taken aankan zoals workload verplaatsing tussen meerdere kanalen zoals on-premise, in de cloud of on the edge.Meer lezen over containerisatie? Check: Docker container services
  • Orchestration PlatformsTools zoals Kubernetes verwijderen een deel van de complexiteit van het beheren van containers. Kubernetes stelt je in staat om processen te automatiseren: het start de containers op, zorgt voor onder andere load-balancing, routing van netwerkverkeer bij drukte, (automatische) opschaling of downscaling. Desondanks blijft het een uitdaging voor organisaties om Kubernetes correct te configureren, uit te rollen en te beheren. Cyso kan je hierbij helpen.Meer lezen over Kubernetes? Check: Managed Kubernetes

Trend 5: cybersecurity mesh

Omdat veel apparaten en personen zich buiten de traditionele security omgeving bevinden moet er op een andere manier naar security gekeken worden. De laatste jaren is er een sterke toename geweest in het aantal apparaten en en complexiteit van processen die verbonden zijn met het internet door het Internet of Things (IoT). Het thuiswerken door covid heeft dit alleen maar verder versterkt. In plaats dat collega’s veilig op kantoor achter het kantoor netwerk zitten, wordt nu het privé netwerk gebruikt. Maar is dat wel veilig?

Cyber security mesh is een gedistribueerde architectonische aanpak voor schaalbare, flexibele en betrouwbare cyber security controle. Cyber security mesh maakt het mogelijk dat de security omgeving wordt gedefinieerd rond de identiteit van een persoon of apparaat. Hierdoor is een meer modulaire en responsieve beveiliging aanpak mogelijk. In plaats van 1 enkele perimeter om alle apparaten, nodes of IT netwerk heen, wordt er gebruik gemaakt van individuele perimeters om elk access point. Het doel hierbij is dat de security van elk access point gemanaged kan worden vanaf een centraal punt, zonder toegang te geven tot het hele netwerk als de security wordt doorbroken.

Door elk access point van zijn eigen perimeter te voorzien ontstaan er voordelen voor netwerkbeheerders. Zo kunnen zij de gedifferentieerde toegangsniveaus tot verschillende delen van een bepaald netwerk beter beheren en bijhouden. Daarnaast wordt er hiermee voorkomen dat hackers de zwakte van een bepaald knooppunt misbruiken om toegang te krijgen tot het bredere netwerk.

Meer lezen over security? Lees ook: Identity & Access Management en managed IdP of bekijk onze security diensten.

Cloud infrastructuur trends in 2021

Het is duidelijk dat de cloud helemaal nergens heen gaat en hier is om te blijven. In welke vorm dat zal zijn is door de snelle ontwikkelingen en innovaties in de cloud infrastructuur niet te zeggen. Hoe de cloud industrie er nu uitziet versus over vijf jaar zal de tijd moeten uitwijzen. Het enige wat je kan doen is je voorbereiden op alle nieuwe ontwikkelingen. Maak je klaar voor de rit en zorg dat je aan boord blijft.

Wil jij ook starten met de cloud of meer informatie? Neem contact met ons op voor een cloud assessment zodat wij jouw cloud readyness in kaart brengen.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op IT gebied. Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Let’s talk!

Cyso stories

High availability omgevingen voor e-commerce
03/07/2020

High availability omgevingen voor e-commerce

Wat is nodig om de uptime van applicaties te vergroten en de totale kosten van uitval te minimaliseren? Waar moet je op letten om een high availability omgeving te realiseren?
SD-WAN en Edge Computing
02/11/2020

SD-WAN en edge computing: regel het bij Cyso

In de public cloud is het slecht mogelijk (of zelfs onmogelijk) om dichtbij je gebruikers te zitten. Hoe Cyso kan helpen leggen we uit.
08/02/2024

Anti-DDoS Service

Onze Anti-DDoS service biedt de bescherming en gemoedsrust die je bedrijf nodig heeft in de strijd tegen DDoS-aanvallen, meer weten?

Interesse in een van onze diensten?

Wat is je vraag? Neem nu contact met ons op.

Wil je dat wij contact met jou opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Cyso contact