Blog

Vendor lock-in: 6 tips om dit te voorkomen

Vendor lock-in gebeurt wanneer een bedrijf te afhankelijk wordt van één specifieke leverancier. Het is alsof je vastzit aan die leverancier en moeilijk kunt overstappen naar een andere, waardoor je beperkt bent in je keuzes. Het kan problemen veroorzaken, zoals hogere kosten en beperkte flexibiliteit, omdat je vastzit aan de producten of diensten van die ene leverancier. Het is belangrijk om vendor lock-in te vermijden om meer vrijheid en controle te behouden in je zakelijke beslissingen.

 

Voorbeeld van vendor lock-in

Stel je hebt een partner voor de ontwikkeling van je website, gekozen vanwege een goed gevoel en kostenefficiëntie. De websitebouwer maakt gebruik van een eigen ontwikkeld CMS, waarvoor je maandelijks betaalt. Nu wil je nieuwe functies toevoegen vanwege de groei, maar dit is complex en kostbaar door het unieke CMS. Alternatieve ontwikkelaars inschakelen is lastig, en overstappen naar een ander CMS vergt aanzienlijke investeringen.

Het bedrijf wordt belemmerd in zijn groei door vendor lock-in. Je bent afhankelijk van één partij die niet kan bieden wat je nodig hebt. Investeer je in de huidige partner of stap je over? Beide keuzes beïnvloeden de groei op korte termijn, een lastige afweging.

Vendor lock-in brengt directe risico’s met zich mee die de groei van je bedrijf kunnen beïnvloeden, niet alleen bij applicaties maar ook bij inkoop van producten of grondstoffen.

Tips om vendor lock-in te voorkomen

  1. Definieer duidelijk je bedrijfsdoelen en vereisten aan leveranciers.
  2. Kies leveranciers die samenwerken en integratie met andere (open standaarden) systemen ondersteunen.
  3. Kies indien mogelijk voor meer dan één leverancier zodat je als bedrijf flexibel blijft.
  4. Houd bij het kiezen van leveranciers rekening met toekomstige schaalbaarheid.
  5. Evalueer regelmatig met je leveranciers of de behoeftes nog goed aansluiten en er geen onvoorziene risico’s ontstaan.
  6. Investeer in lokale dataopslag en behoud controle over je data.

Hoe ontstaat vendor lock-in?

Vendor lock-in wordt vaak pas opgemerkt wanneer problemen ontstaan, terwijl er eerder voordelen waren zoals lage initiële kosten, gemak van één leverancier, kortingen en naadloze integratie van diensten. Tegenover deze voordelen staan echter nadelen zoals prijsstijgingen, beperkte innovatie, gebrek aan onderhandelingspositie, moeilijke koppeling met externe partijen en beperkte ondersteuning.

Vendor lock-in voorkomen

Als bedrijf moet je vooruit kijken, zowel naar de huidige als toekomstige behoeften. Overweeg uitdagingen bij groei en zorg dat je controle houdt over je bedrijf en data.

Keuzes voor de korte termijn kunnen op lange termijn impact hebben. Neem dit mee bij het selecteren en evalueren van leveranciers.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op IT gebied. Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Let’s talk!

Cyso stories

31/05/2023

Ga bewust om met opslag van data die je genereert

In dit artikel gaan we in op het concept van Data Lakes, de mogelijkheden ervan en waarom jij ook zou moeten nadenken over de aanleg ervan.
07/06/2021

Het werk van een SecOps engineer – interview

Neem een kijkje in het werk van een SecOps engineer.
02/03/2016

Hoe Cyso DDOS aanvallen buiten de poort houdt

De DDoS aanval is helaas een nog steeds groeiende vorm van cybercriminaliteit. Om onze klanten te beschermen, hebben wij hiervoor specialistische apparatuur aangeschaft.

Interesse in een van onze diensten?

Wat is je vraag? Neem nu contact met ons op.

Wil je dat wij contact met jou opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Cyso contact