Blog

Negen Cyber security cijfers die je organisatie niet kan negeren

Waarom je absoluut niet meer zonder cyber security kan: in dit artikel lees je 9 verontrustende statistieken over cybercrime.

AANZIENLIJKE STIJGING CYBERCRIME

Cybercrime is een van de grootste uitdagingen waarmee de mensheid in de komende twee decennia zal worden geconfronteerd. Cybersecurity Ventures voorspelt zelfs dat de wereldwijde kosten van cybercrime in 2021 meer dan 6 biljoen dollar zal zijn. Een aanzienlijke stijging ten opzichte van 3 biljoen in 2015.

KOSTEN CYBERCRIME

Voor organisaties zijn de kosten die gepaard gaan met cybercrime aanzienlijk. Onder de kosten vallen schade en verlies van data, gestolen geld, diefstal van persoonlijke en financiële gegevens, diefstal van intellectueel eigendom, verstoring van de continuïteit na een aanval, reputatieschade en nog meer.

DE CORONA EPIDEMIE IS VOOR CRIMINELEN EEN GOEDE ZAAK

Europol noemt de lockdown- en quarantainemaatregelen als de oorzaak van een groter aanvalsoppervlak en vectoren die openstaan voor cybercriminelen. Nu meer dan ooit worden digitale en online oplossingen gebruikt, o.a. door thuiswerken. Er is een toename in phishing pogingen, malware en ransomware aanvallen.

 

In dit artikel lees je 9 verontrustende statistieken over cybercrime en zie je in dat je echt niet meer zonder cyber security kan.

9 CYBER SECURITY STATISTIEKEN

CYBERCRIME AANVALLEN

2021: ELKE 11 SECONDEN EEN RANSOMWARE AANVAL

Cybersecurity Ventures voorspelt dat er in 2021 maar liefst elke 11 seconden een ransomware aanval zal gebeuren, een toename van 1 per 14 seconden in 2019. Bij aanvallen met ransomware slaan criminelen nu ook sneller toe, er zit minder tijd tussen de besmetting van de computer en de activatie van de schadelijke software op de geïnfecteerde computer.

Niet alleen losgeld kosten

De kosten van ransomware is niet beperkt tot het betalen van het losgeld. De schade en vernietiging (of verlies) van gegevens, de downtime, verstoring van de continuïteit, (strafrechtelijk) onderzoek, herstel en verwijderen van gegijzelde data en systemen en reputatieschade komen er ook nog bij kijken.

43 MILJOEN MALWARE SAMPLES

Het AV-TEST instituut registreert elke dag meer dan 350.000 malware samples. Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar zijn er meer dan 43 miljoen samples geregistreerd. Als de groei aanhoudt, zou dat aan het eind van 2021 meer dan 160 miljoen samples zijn. De ontwikkelsnelheid van nieuwe malware is 4,3 samples per seconde.

93,6% VAN DE MALWARE IS POLYMORF

Als de hoeveelheid malware nog niet schrikbarend genoeg is, dan wel dat bijna alle malware polymorf is. Wat betekent dat het de mogelijkheid heeft om de code constant te wijzigen om detectie te omzeilen. Dit gold voor 2018, waarschijnlijk ligt het percentage nu nog hoger.

50% MEER DDOS AANVALLEN

Kaspersky Labs geeft aan dat het aantal DDoS aanvallen is toegenomen met bijna 50% in 2019. Ook duurden de aanvallen zo’n 50% langer.

PATCH MANAGEMENT EN KWETSBAARHEDEN

13% MEER APPLICATIE KWETSBAARHEDEN

Het aantal gemelde applicatie-kwetsbaarheden in 2018 (16.517) was bijna 2.000 meer dan in 2017 (14.647). Desondanks is de stijging niet zo erg als daarvoor, toen het aantal meer dan verdubbelde.

181.000 BUGS GERAPPORTEERD

Je hebt vast gelezen dat diverse organisaties een beloning beschikbaar stellen als men bugs vindt en deze rapporteert. HackerOne is een Amerikaans bedrijf dat “bug bounty” programma’s uitvoert voor bedrijven zoals Google. Tot op heden zijn er 181.000 kwetsbaarheden gerapporteerd en is er meer dan 100 miljoen dollar uitbetaald aan de hackers die zich hebben aangemeld voor de service.

verontrustende statistieken over cybercrime

DATA DIEFSTAL EN HET DARK WEB

DARK WEB = (WEB X 5.000)

De uithoeken van het internet, ook wel Dark Web, is verborgen. Volgens schattingen is de omvang van het Dark Web maar liefst 5.000 keer groter dan het reguliere internet, en het groeit dusdanig snel.

PERSOONLIJKE INFORMATIE KOST $3,- OP HET DARK WEB

Als gevolg van het groeiende aantal datalekken, is het makkelijker dan ooit om persoonlijke data te kopen op het dark web. Data zoals geboortedatum, burgerservicenummers en adres kan al voor 3 dollar gekocht worden! Dat is niet best, want…

MASSALE DATAFRAUDE EN DIEFSTAL OP DE 4DE PLAATS

Het World Economic Forum heeft datafraude en diefstal gerangschikt op de de 4de plek als wereldwijd risico voor de komende vijf jaar, gevolgd door cyberaanvallen op nummer 5. Volgens Verizon waren kleine bedrijven als slachtoffers betrokken bij 28% van de datalekken, en omvatte 22% social engineering aanvallen, met phishing als meest voorkomende actie.

CYBER SECURITY IS NOODZAKELIJK

Elke dag komt er wel nieuws voorbij over hacks waarbij persoonsgegevens of andere gevoelige informatie gelekt is. DDoS-aanvallen waarbij systemen volledig platgelegd worden komen ook regelmatig voorbij. Deze vormen van cybercrime leiden tot ernstige reputatie- en financiële schade. Daarnaast kunnen ze de continuïteit van jouw organisatie in gevaar brengen.

Cybercrime is een toenemend probleem voor bedrijven. De schade die een organisatie hierbij kan oplopen is dusdanig groot dat er passende security maatregelen genomen moeten worden. Het is absoluut cruciaal om jouw digitale systemen, websites en applicaties goed te beschermen tegen aanvallen van buitenaf.

Hoe realiseer je bescherming hiertegen? Er worden steeds geavanceerdere technieken ingezet om aanvallen uit te voeren. Je daartegen wapenen is geen gemakkelijke opgave. Naarmate de complexiteit van de aanval toeneemt, wordt ook een effectieve verdediging ertegen moeilijker.

MEER WETEN OVER CYBER SECURITY?

Meer informatie nodig? Check onze white papers over cyber security. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag met jouw security vraagstukken.

Download de Cybersecurity whitepapers

 

Bronnen

2019 Official Annual Cybercrime Report – Cybersecurity Ventures / Herjacev Group

2017 Ransomware Damage Report – Cybersecurity Ventures / Herjacev Group

Bitdefender 10-in-10 Report

Webroot Threat Report 2020

Europol: Beyond the pandemic

2019 Application Security Risk Report – Microfocus

Dark Web – Congressional Research Service

Bromium Into The Web of Profit – Understanding the growth of the cybercrime economy

Verizon 2020 Data Breach Investigations Report

The Global Risks Report 2019 – World Economic Forum

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op IT gebied. Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Let’s talk!

Cyso stories

09/08/2021

Europese cyberwetten: de NIS 2 komt eraan

Met de NIS 2 richtlijn worden de cyber security eisen verhoogd door heel Europa en wordt de definitie voor bedrijven die essentiële diensten leveren uitgebreid.
04/04/2019

ISO- en NEN-certificeringen van Cyso Group verlengd

Kwaliteit is in onze beleving een absolute voorwaarde voor ons bestaansrecht. En dat sluit aan bij de ISO-/NEN-certificeringsgedachte.
12/04/2021

Cyso gaat samenwerken met Red Kubes

Cyso en Red Kubes – leverancier van Otomi Container Platform – hebben de samenwerking opgezocht.

Interesse in een van onze diensten?

Wat is je vraag? Neem nu contact met ons op.

Wil je dat wij contact met jou opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Cyso contact