Blog

Introductie van metrics monitoring en alerting

Metrics monitoring biedt inzicht in de prestaties, betrouwbaarheid en gezondheid van jouw digitale systeem. Het stelt je in staat om niet alleen te reageren op problemen maar ook proactief in te grijpen, waardoor je de regie hebt over jouw IT-landschap.

 

Wij leggen je in dit blog uit wat het is, hoe het werkt, wat Prometheus is en hoe wij het toepassen binnen Observe by Cyso.

Wat is metrics monitoring

Metrics verwijzen naar meetbare eenheden die de prestaties, beschikbaarheid en efficiëntie van systemen en applicaties weergeven. Deze meetwaarden variëren van eenvoudige tellers, zoals het aantal verzoeken dat een webserver ontvangt, tot meer geavanceerde metingen zoals latency, geheugengebruik en fouten. Metrics worden gemeten om inzicht te krijgen in het gedrag van systemen, de gezondheid te bewaken en potentiële problemen vroegtijdig te detecteren.

Belangrijkste voordelen van metrics monitoring

Metrics monitoring speelt een cruciale rol in het effectief beheren van moderne IT-omgevingen. Het stelt organisaties in staat om de prestaties van systemen en applicaties te meten, trends in de tijd te identificeren en proactief te reageren op veranderingen. Door metrics te monitoren, kunnen teams:

 • Preventief onderhoud uitvoeren: problemen opsporen voordat ze kritiek worden.
 • Capaciteitsplanning: begrijpen hoe resources worden gebruikt en anticiperen op toekomstige behoeften.
 • Probleemoplossing: snel reageren op incidenten en problemen door inzicht in de oorzaak.

Wat is Prometheus?

Prometheus is een open-source systeem voor metrics monitoring. Het is ontworpen om op een schaalbare en flexibele manier metrics van verschillende bronnen te verzamelen, op te slaan en te visualiseren via Observe by Cyso.

Hoe Prometheus metrics verzamelt

Prometheus maakt gebruik van een pull-gebaseerde architectuur, wat betekent dat het actief gegevens ophaalt van de te monitoren doelen. Deze doelen, of ’targets’, kunnen verschillende systemen, services of applicaties zijn die metrics genereren.

Observe by Cyso integratie voor visuele analyse

Observe by Cyso is onze SaaS dienst voor het visualiseren van metrics gegevens en het kan naadloos worden geïntegreerd met Prometheus. Door Observe by Cyso te koppelen aan Prometheus-datasources, kunnen gebruikers dashboards maken met aangepaste grafieken en visualisaties op basis van de resultaten van PromQL-query’s. Dit biedt een intuïtieve manier om metrics gegevens te analyseren en trends over tijd te identificeren.

Alerting in metrics monitoring

Alerting is een essentieel aspect van metrics monitoring, waarmee teams proactief worden geïnformeerd over afwijkingen of potentiële problemen in hun IT-omgeving. Prometheus-alerts kunnen eenvoudig worden geïntegreerd met externe systemen voor een meer geautomatiseerde respons. Dit kan worden bereikt door de Alertmanager te configureren om webhooks te sturen naar externe services, zoals incidentbeheertools of communicatieplatformen.

Met Observe by Cyso bieden we een visualisatietool die ook alerting voor z’n rekening neemt.

Toepassingen van Observe by Cyso

Monitoring van kubernetes

Pod metrics:

 • Prometheus kan worden geïntegreerd met Kubernetes om metrics te verzamelen over individuele pods. Dit omvat gegevens zoals CPU-gebruik, geheugengebruik en netwerkstatistieken.

Kubernetes state metrics:

 • Monitoring van de gezondheid en status van Kubernetes-objecten, zoals deployments, services en nodes, om inzicht te krijgen in de algehele gezondheid van de cluster.

Applicatieprestaties en foutopsporing

Prestatiemeting van applicaties:

 • Het monitoren van de prestaties van applicaties is cruciaal om te zorgen voor een soepele en efficiënte uitvoering. Prometheus biedt de mogelijkheid om verschillende zaken te meten, zoals responstijden en verwerkingssnelheden.

Foutopsporing en diagnose:

 • Prometheus helpt bij het identificeren en vastleggen van fouten in applicaties, waardoor teams snel kunnen reageren op potentiële problemen.

Alerts voor proactieve interventie:

 • Error rate monitoring stelt teams in staat om foutpercentages bij applicatie-uitvoeringen bij te houden en alerts in te stellen. Hierdoor kan proactief worden ingegrepen om potentiële problemen aan te pakken voordat ze een bredere impact hebben op de gebruikerservaring.

Infrastructuurmonitoring

Server metrics:

 • Verzamelen van metrics zoals CPU-gebruik, geheugengebruik en schijfruimte van servers om de algehele prestaties van de infrastructuur te beoordelen.

Netwerk metrics:

 • Het monitoren van netwerkprestaties, zoals bandbreedtegebruik en pakketverlies, om problemen in de netwerkinfrastructuur te identificeren.

Opslag metrics:

 • Meten van opslagprestaties, zoals lees- en schrijfsnelheden, om de gezondheid van opslagapparaten te bewaken.

Nu je een gedegen introductie hebt gekregen in de wereld van Prometheus metrics monitoring, ben je wellicht nieuwsgierig geworden naar hoe deze krachtige tool specifiek kan worden toegepast in jouw organisatie. Bij het verkennen van de mogelijkheden van metrics monitoring is het van cruciaal belang om niet alleen de basisbeginselen te begrijpen, maar ook om te ontdekken hoe je deze kennis kunt omzetten in praktische toepassingen.

Als je meer wilt weten over hoe Observe by Cyso jouw organisatie kan helpen bij het optimaliseren van metrics monitoring, visualisatie en alerting, dan nodigen we je uit om onze website te bezoeken op observe.cyso.com.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op IT gebied. Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Let’s talk!

Cyso stories

25 jaar Cyso
06/01/2022

2022 is jubileumjaar voor Cyso

Al 25 jaar timmert Cyso succesvol aan de weg op het gebied van networking, managed cloud en cyber security.
Cloud referentiearchitectuur
03/01/2024

Waarom een grondig Cloud Assessment belangrijk is

Hoe is de huidige IT infrastructuur opgezet, hoe zit het met beveiliging en uiteraard kijken we naar de kosten. Hoe kunnen we huidige IT infrastructuur verbeteren?
4 trends voor cloud adoptie
05/05/2020

Vier trends die van invloed zijn op de adoptie van de cloud in 2020

4 Trends die invloed op de cloud adoptie hebben. De cloud kan een sneeuwbaleffect creëren voor de transformatie van organisaties.

Interesse in een van onze diensten?

Wat is je vraag? Neem nu contact met ons op.

Wil je dat wij contact met jou opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Cyso contact