12/08/2019
Rapport state of container and kubernetes security gepubliceerd
Het Amerikaanse StackRox heeft onderzoek gedaan naar de status van de beveiliging en acceptatie van container- en Kubernetes-platformen.
Blog
Een belangrijk aspect binnen de hosting-branche is het managen van de processen rondom opleveringstrajecten van nieuwe klanten en migratietrajecten van bestaande klanten. Deze processen liggen doorgaans geborgd in een deliveryproces. Hoe slimmer dit proces is geregeld, hoe efficiënter er gewerkt wordt. En daar profiteren vanzelfsprekend beide partijen van. Een deliveryproces zo efficiënt mogelijk inrichten is geen sinecure. Bij Cyso hebben we dat recentelijk aan den lijve ondervonden, omdat we ons eigen deliveryproces onder de loep hebben genomen en belangrijke verbeteringsslagen hebben doorgevoerd.
Dit is niet ongemerkt gebleven bij onze klanten, die ons deliveryproces minimaal beoordelen met een 8. Klinkt mooi – en we zijn er oprecht trots op, – maar een cijfer an sich zegt niet alles. Dus leggen we graag aan u uit hoe ons deliveryproces is ingericht en vertellen we over de 7 fases die zorgen voor een wederzijdse succesvolle delivery.
Het deliveryproces is onderdeel van ons servicemanagementproces en daarmee van onze ISO 20000 certificering. De ingebruikname van een nieuw platform en de daarop draaiende applicatie(s) staat binnen dit proces centraal. Goed om te realiseren is dat oplevering van een server nooit het eindstation is, maar een tussenfase in het gehele deliveryproces. Het deliveryproces eindigt over het algemeen met het afronden van een migratie van een applicatie en data, en het in productie gaan van de onlinedienstverlening van de klant op het nieuwe platform.
Het voorsorteren op een succesvol deliverytraject begint feitelijk al bij de offerteaanvraag. De kunst is om bij de offerteaanvraag de werkelijke klantvraag te achterhalen, want die komt lang niet altijd overeen met de vraag die aan het begin van de offerte wordt gesteld.
Bij Cyso zijn we daarop getraind; we plaatsen de klantvraag in een breed perspectief en vragen door op uiteenlopende onderwerpen, zoals security/compliance, schaalbaarheid, en performance. Hiermee verkleinen we de kans op tunnelvisie, wat een valkuil is binnen een offertetraject. Door het vizier open te houden voorkomen we dat er oplossingen worden geschetst die uiteindelijk ontoereikend blijken te zijn.
Zodra de offerte is getekend, starten de voorbereidingen. Een goede voorbereiding is 90% van het werk, dus pakken we het grondig aan. Cyso werkt agile en afhankelijk van de opleverdatum worden alle voorbereidende en uitvoerende taken verdeeld over een of meerdere sprints. Tijdens het hele traject begeleidt een delivery manager het proces en is een lead engineer eindverantwoordelijk voor de technische implementatie.
Omdat er veelal gewerkt wordt met persoonsgegevens, waarvoor passende beveiligingsmaatregelen worden getroffen, wordt er een verwerkersovereenkomst opgesteld.
Alle voorbereidingen getroffen? Dan start het deliverytraject pas echt.
Ons deliveryproces kent 7 fases, zoals hieronder geïllustreerd:
Allereerst reserveren we de benodigde IP-adressen of -ranges en het VLAN zodat het platform de juiste plaats krijgt binnen onze infrastructuur. Indien van toepassing wordt de basisconfiguratie klaargezet voor de load balancers en andere infrastructuur-componenten. Aanvullend brengen we in kaart welke contactpersonen betrokken zijn bij de oplevering en implementatie en wie toegang moet krijgen tot de nieuwe omgeving. Als nieuwe hardware onderdeel is van het nieuwe platform, dan wordt die in deze fase aangeschaft.
In deze fase worden alle systemen initieel ingericht. We verzorgen de basisconfiguratie met onze standaard images en voorzien die van de laatste beveiligingsupdates. Ook worden de standaardchecks voor ons monitoringsysteem ingesteld.
Vervolgens installeren en configureren we klant-specifieke software en maken we de configuratie van de infrastructuur af. We voeren tuning en tweaks uit om de performance en veiligheid te optimaliseren en richten gebruikerstoegang in. Monitoring van de aanvullende software wordt eveneens ingericht, net als de back-ups. Na afloop van deze fase is het platform in principe klaar voor oplevering.
Voordat we de systemen overdragen aan onze klanten, willen we er 100% zeker van zijn dat het platform is ingericht en functioneert zoals afgesproken. Daarom voeren we in deze fase nog een expliciete, interne technische kwaliteitscontrole uit, de zogenaamde buddycheck. Als de buddycheck heeft plaatsgevonden, en eventuele daaruit voortkomende actiepunten zijn afgerond, gaan we daadwerkelijk tot oplevering over.
De oplevering is opgesplitst in twee delen. Allereerst verstrekt de lead engineer alle gegevens die nodig zijn om toegang tot het platform te krijgen en deelt hij alle informatie om ermee aan de slag te kunnen. Daarna neemt de delivery manager contact op met de klant om te informeren of alles naar wens is ingericht en functioneert. Na bevestiging van de klant gaan alle systemen formeel in productie en treedt de overeenkomst formeel in werking.
De klant kan nu aan de slag met de nieuwe omgeving. In de praktijk gaan de systemen zelden direct in productie, want meestal gaat er een implementatie of migratie van een nieuwe of bestaande applicatie aan vooraf.
Wat in deze fase plaatsvindt is sterk afhankelijk van de onderling gemaakte afspraken. Ligt de verantwoordelijkheid voor de migratie van de applicatie en data bij ons, dan nemen we daarin het voortouw. Ligt deze rol bij de klant, dan houden we regelmatig een vinger aan de pols. Welke keuze er ook gemaakt is: het Cyso delivery team ondersteunt en begeleidt waar dat gewenst is.
Alles klaar voor livegang en productie? Dan worden alle noodzakelijke componenten, waaronder de specifieke applicatiemonitoring, geactiveerd. Een belangrijk (en ook best spannend) moment. Minstens zo belangrijk is de evaluatie die hierop volgt. Wat is goed gegaan tijdens het deliveryproces, wat kon beter? Zo werken we aan continue verbetering.
Tot slot draagt het Cyso delivery team de klant over aan het team operationele zaken. Zij nemen de ondersteuning en het beheer over.
Hoeveel we er ook over vertellen: de beste remedie is om zelf te ervaren welk comfort onze dienstverlening u biedt. Ziet u er om welke reden dan ook tegenop om over te stappen? Dat is echt niet nodig, want we helpen u bij het overstapproces en zorgen ervoor dat het goed geregeld wordt.
Welk hostingvraagstuk u ook heeft, samen komen we tot de ideale oplossing en dito omgeving. Wij vertellen u er graag alles over.