Blog

Hostingontwikkelingen in 2019: 5 aandachtspunten

Met nog enkele dagen te gaan in 2018, is het tijd om vooruit te kijken richting het nieuwe jaar. De ontwikkelingen gaan razendsnel, reden genoeg om een aantal techneuten binnen de Cyso Group aan de tand te voelen over hosting en de rol van de Managed Service Provider in 2019. Welke hosting ontwikkelingen zien zij in 2019 en waarmee zou jij volgens hen rekening moeten houden?

 

Ik ging om tafel met Tjebbe de Winter (CTO Cyso), Yuri Sijtema (Product Owner Fuga Cloud) en Lars Wiegman (DevOps Engineer Fuga Cloud). Met hen sprak ik onder andere over cloud-neutraliteit, compliance, container-technologie en serverless computing (ook wel bekend als Functions as a Service, FaaS).

1. Het toepassen van scale-out zal verder toenemen

Dat de cloud, als oplossing voor het hosten van platformen en/of applicaties, in populariteit toeneemt is een feit. Dat is mede te danken aan de grote public clouds van deze wereld die met behoorlijke marketingbudgetten iedereen ervan proberen te overtuigen dat hun dienstverlening de enige oplossing is voor het hosten van platformen en/of applicaties. Maar dat wil niet altijd zeggen dat het strategisch, technisch of organisatorisch de beste keuze is.

Tjebbe: “Een private cloud, waarbij de resources afgeschermd zijn en enkel ingezet worden voor een specifieke klant, heeft als voordeel dat de veiligheid makkelijker te bewaken is. Daarnaast weet je exact waar je data staat en kun je voordeliger uit zijn wanneer je ‘m op de juiste manier inricht. Hoe flexibel het op- en afschalen is hangt af van de provider die je gebruikt.”

Die flexibiliteit wordt vaak gezocht bij public clouds in de vorm van scale-out. Tjebbe vervolgt: “Een private cloud gebruik je voor optimale veiligheid en zekerheid, wanneer je gewoon daadwerkelijk wilt weten waar je data staat. En zijn er extra resources nodig dan zet je de public cloud tijdelijk in voor meer capaciteit. Het is een best-of-both-worlds scenario. Mijn vermoeden is dat de vraag naar extra resources via scale-out in 2019 verder zal toenemen.”

Tjebbe geeft aan dat zijn verwachting wordt versterkt door een toenemende hoeveelheid klanten die op zoek is naar een dergelijke constructie: “Zij zijn op zoek naar de expertise en zekerheid van Cyso (Managed Service Provider) en gebruiken de public cloud voor het toevoegen van ongelimiteerde resources. Wat je daarbij merkt is dat veel organisaties enorm aan het stoeien zijn met de locatie van hun data. Scale-out richting bijvoorbeeld AWSGoogle Cloud of Microsoft Azure geeft onzekerheden doordat je dan nog steeds zaken doet met een niet-Europese cloud provider. Dat is dan ook één van de redenen dat wij de keuze hebben gemaakt om een nieuwe public cloud op te richten waarbij je er zeker van kan zijn dat jouw data op Nederlands grondgebied staat en blijft staan.”

2. Het vraagstuk rondom de locatie van data zal complexer worden

De tweede hosting ontwikkeling gaat over data. Waar staat mijn data? Voldoe ik aan de opgelegde wet- en regelgeving? Vragen die voorbij komen bij het maken van een keuze voor een cloud provider. Wanneer je kiest voor een Europese partij zijn ze redelijk eenvoudig te beantwoorden. Kies je voor een public cloud provider dan wordt het al een stuk complexer. Landen proberen op allerlei manieren invloed uit te oefenen op datastromen en zich deze toe te eigenen als daar goede redenen voor zijn. Maar wat is een goede reden? Dat verschilt per land en werelddeel. Het is een politiek doolhof dat jouw vraagstukken rondom compliance er niet makkelijker op maakt.

Tjebbe: “Het is zeker zo dat de huidige politieke situatie in de wereld ervoor zorgt dat de private cloud langer relevant blijft. Een mooi voorbeeld is de Brexit. Een wending die ervoor kan zorgen dat er een mismatch ontstaat tussen Europese en Britse regelgeving. Er zullen Britse bedrijven zijn die om wat voor reden dan ook hun data persé in het Verenigd Koninkrijk op moeten slaan. Aan de andere kant komt er een grotere uitdaging voor cloud providers die garanties moeten geven over de locatie van data. Kijk naar de overheid die volop gebruikmaakt van Office365. Daaruit zijn aanvullende regels ontstaan waarbij Microsoft écht moet aantonen dat deze data op Europees grondgebied staat en blijft staan.”

Door de toenemende complexiteit op het gebied van compliance voorziet Tjebbe een belangrijke rol voor Managed Service Providers: “Veel van onze klanten zitten aan de kant van development. Kijk je naar het snijvlak met operations, dan reikt de kennis vaak tot het punt waarop ze weten hoe ze op een API-driven manier applicaties in de cloud kunnen pushen. Maar dat maakt ze nog geen experts op het gebied van hosting. Er komt natuurlijk veel meer kijken bij het hosten van platformen en applicaties. Ook veiligheid en compliance maken er onderdeel van uit. Doordat bij hosting een keten van leveranciers en diensten is betrokken, die allemaal met elkaar moeten samenwerken, is het lastig overzicht te bewaren. Een Managed Service Provider overziet de hele keten en kan gericht advies uitbrengen.”

3. Cloud neutraliteit zal een grotere rol gaan spelen

Kies je vandaag de dag voor een public cloud, dan is er een ruime keuze aan providers. Maar maakt men wel bewust de keuze voor een specifieke cloud provider? En hoe eenvoudig is het switchen van de ene cloud provider naar de andere?

Tjebbe: “Vergis je niet, de grote public cloud providers doen wel degelijk op een hele slimme manier aan vendor lock-in. Het is heel eenvoudig om je platform en/of applicatie in een cloud te stoppen en het is ook heel eenvoudig om daar vooral niet teveel over na te denken. Maar dat wil niet zeggen dat je er niet over na moet denken. Kijk je naar Amazon Web Services, Google Cloud en Microsoft Azure dan ademen ze allemaal dat je hen flexibel in kunt zetten. Dat ze een flexibel kostenmodel hebben. Ze bieden allemaal een algemene basis aan en daarnaast een hele set aan specifieke services die alleen beschikbaar is in dat specifieke merk cloud. Strategisch gezien is het ontzettend lastig om daar weer uit te komen. Het is relatief goedkoop om er data in te stoppen maar extreem duur om het eruit te halen.”

Tjebbe is van mening dat de populariteit van open clouds in 2019 verder zal toenemen doordat er steeds meer organisaties zich bewust zijn van een eventuele cloud lock-in. Hij verbaast zich dan ook over hoe organisaties een keuze maken voor een specifieke cloud.

“Grappig genoeg wordt de keuze voor een specifieke cloud nog vaak op engineer-niveau gemaakt. Hij of zij zit met een probleem en wil dit zo snel mogelijk oplossen. Bijna ad hoc wordt dan de keuze gemaakt voor een bepaalde cloud zonder dat er wordt nagedacht over hoe toekomstbestendig de oplossing is of hoe flexibel men is om op een later tijdstip van cloud provider te switchen.”

Dat is dan ook van de redenen dat Tjebbe enthousiast wordt van technologie zoals OpenStack. Het zorgt ervoor dat clouds die gebruikmaken van OpenStack in de basis écht overal hetzelfde zijn. Tjebbe: “We kregen steeds meer de vraag van klanten die een deel van hun platform naar de cloud wilde migreren. Zelf aan de knoppen draaien en in no-time een server hebben draaien. Ook als oplossing voor scale-out wordt er steeds vaker gekeken naar de cloud. Na analyse merk je dan vaak dat klanten een cloud lock-in vrezen. Niet meer de vrijheid om simpelweg van merk A naar merk B te switchen. En dan natuurlijk het hele vraagstuk rondom ‘Waar staat mijn data?’ en ‘Ik wil zaken doen met een Nederlandse partij die ik direct kan bereiken’. Vandaar dat wij Fuga Cloud hebben opgericht en daarbij OpenStack als fundering gebruiken. We wijken zo min mogelijk af van de vanilla versie van OpenStack, dit maakt het voor klanten eenvoudig om platformen en/of applicaties van en naar Fuga Cloud te migreren.”

Tjebbe verwacht dat de rol van open clouds steeds belangrijker gaat worden: “Ik zeg niet dat je geen gebruik moet maken van de grote public cloud providers en hun specifieke diensten. Als je het maar weloverwogen doet. Dat je van tevoren nadenkt over het pad dat je moet bewandelen bij een eventuele migratie. Dat je er minimaal een fatsoenlijke kosten-baten analyse op los hebt gelaten. Want zoals ik al eerder aangaf, het is relatief goedkoop om er data in te stoppen maar extreem duur om het eruit te halen. En dat is ook echt zo. Helaas ervaren organisaties dat pas wanneer het eigenlijk al te laat is.”

Hosting ontwikkeling 4. Container-technologie gaat populairder worden

De komst van container-technologie heeft ervoor gezorgd dat men anders is aan gaan kijken tegen het ontwikkelen, uitrollen en beheren van applicaties. Een container kun je zien als een ‘pakketje’ welke alleen de onderdelen bevat die nodig zijn voor het draaien van jouw applicatie. Waar een VM beschikt over een eigen OS bevat de container die niet. In de praktijk betekent dat minder overhead, snellere starttijden (het OS is al beschikbaar) en een betere uitwisseling tussen verschillende platformen. Het kleine formaat en de snelheid waarmee ze op te starten zijn maakt containers zeer geschikt voor scale-out.

Yuri: “Je ziet steeds vaker dat organisaties het licht hebben gezien en gebruik gaan maken van container-technologie. Eén van de voordelen van deze technologie is de eenvoud in schaalbaarheid. Stel je voor dat jij een Kubernetes pod hebt draaien die de webrequests voor zijn rekening neemt. Wanneer de pod signaleert dat de drukte op het platform toeneemt kan deze zelf beoordelen of de capaciteit vergroot moet worden. Volledig geautomatiseerd zullen er meer pods worden gelanceerd. En zijn ze niet meer nodig? Dan worden ze automatisch vernietigd. Dat is efficiënt omgaan met resources.”

Lars vult aan: “Je ziet vooral dat de Verenigde Staten hierin voorop loopt. Wij (Nederland) weten de cloud steeds beter te vinden maar hebben niet zo goed het idee hoe dat aan te pakken. De wil is er wel, maar de kennis ontbreekt. Je ziet nog vaak dat men VM’s met het handje aanmaakt vanuit een cloud portal welke ze wordt aangeboden door hun cloud provider. En vervolgens gaan ze daar met de hand software op installeren. Wil je het op een cloud-manier doen dan gebruik je de API en ga je aan de slag met automatiseren.”

Hoe eenvoudig is het om met container-technologie aan de slag te gaan en alles weg te automatiseren? Yuri:“Om de overstap te maken naar het werken met containers zul je een enthousiaste ploeg IT’ers moeten hebben die bereid is om verder te gaan waar anderen stoppen. Zij die niet bang zijn om met nieuwe technologie te werken en de noodzaak ervan inzien om incrementeel te werken.” Yuri benadrukt dat het voornamelijk is weggelegd voor grotere organisaties die de kennis in de organisatie willen ontwikkelen en behouden: “Wanneer je afhankelijk bent van drie man en er gaan er twee uit dienst kun je opnieuw beginnen. Zo simpel is het. Je moet je dan afvragen of je op dat moment wilt investeren in container-technologie.”

Volgens Lars speelt tijd ook een grote rol bij het ontwikkelen van draagvlak binnen organisaties voor automatisering en het werken met nieuwe technologieën: “De cloud bestaat natuurlijk al langer, net als de API’s die je kunt gebruiken om zaken te automatiseren. Maar je hebt ook te maken met de ‘oude garde’, zij die gewend zijn om op een bepaalde manier te werken en dat graag zo willen behouden omdat ze dat prettig vinden. Op een gegeven moment zul je een generatie IT’ers krijgen die in aanraking is gekomen met automatisering en dat als de ‘standaard’ manier van werken beschouwen. Die zijn er natuurlijk al en beginnen zich steeds meer te verspreiden binnen het bedrijfsleven. Zij zien een server, denk ik, ook niet meer als iets wat vroeger in een rack hing en later is gevirtualiseerd. Voor hen is het gewoon een proces wat in de cloud draait.”

Door de toenemende interesse in container-technologie is Fuga Cloud druk bezig om het zo eenvoudig mogelijk te maken voor klanten om aan de slag te gaan met containers. “Waar je bij Fuga Cloud nu nog zelf moet zorgen voor de installatie van een Container Orchestration Engine, zoals Kubernetes of Docker Swarm, willen we er in de toekomst voor zorgen dat je dit met één druk op de knop hebt draaien en je er direct containers naartoe kunt slingeren. Dit zal de drempel om gebruik te maken van container-technologie verder verlagen.”, aldus Tjebbe.

Toch moet je bij het gebruikmaken van containers goed nadenken over de onderliggende structuur en verbindingen. Tjebbe vervolgt: “De meest gemaakte fout is dat men persistent data in containers stopt. Dat is belangrijke data die niet kwijt mag raken. Daarmee maak je het jezelf onnodig lastig. Het idee is namelijk dat een container een disposable is. Je rolt ‘m uit, bevalt het niet dan verwijder je ‘m weer. Containers update je ook niet, je bouwt gewoon een nieuwe. Mijn advies is om persistent data niet op te slaan in de container zelf, maar om daar bijvoorbeeld de ObjectStore voor te gebruiken. Iedereen heeft de neiging om werkelijk alles in containers te plaatsen terwijl je daar extra complexiteit mee introduceert.”

Hosting trend 5. Van VM’s naar containers naar het serverless tijdperk (functions as a service)

Zoals je hebt kunnen lezen zullen we naar verwachting minder gaan klikken om VM’s uit te rollen en zullen we ons meer gaan richten op het automatiseren van processen om zo je applicatie snel online te krijgen zonder dat je je druk hoeft te maken over de onderliggende infrastructuur.

Maar wat is het station na containers? En hoe ver is dat station nog bij ons vandaan? Lars heeft er een duidelijke mening over.

“Zoals ik al eerder aangaf kun je kijken naar de Verenigde Staten om te zien wat ons hier staat te wachten. Daar hebben ze het niet meer over VM’s, zelfs containers beginnen daar al ouderwets te raken. Ze hebben het over events en functies. Je hele applicatie wordt als het ware uitgekleed. Dus alles wat om je applicatie heen zit, je webserver, je database, wordt weg geabstraheerd. Je houdt alleen nog maar de functies over die je in de basis wilt gebruiken. Je ziet nu al dat de grote public cloud providers het aanmaken van een database en webserver voor je regelen zodat jij je kunt focussen op dat stukje techniek wat jouw core-business is. Jij hoeft je vervolgens niet meer bezig te houden met het beheren van die database en webserver. We noemen dat serverless computing. Dat betekent niet dat er geen server meer zal zijn, die is er natuurlijk altijd. Maar de klant hoeft ‘m niet in te richten, dat doet de cloud provider voor je.”

Maar wat gebeurt er dan met de talrijke organisaties die zich momenteel als hostingprovider profileren? Of dit als een extra service aanbieden naast de applicaties die ze voor klanten bouwen? De zogenaamde middleman. Lars: “Naar mijn mening gaat ‘platte’ hosting helemaal verdwijnen. De middleman zou zich moeten aanpassen naar de vraag van de markt en kunnen dienen als consultant richting haar klanten. Klanten helpen bij de transformatie naar een serverless situatie.”

Van VM’s naar containers naar serverless computing. Het hele concept hosting wordt steeds abstracter en complexer, of toch niet?

Lars: “Nee, het zal juist een stuk duidelijker worden in de toekomst. Op dit moment kan het inderdaad complex zijn wanneer je je stort in de wereld van container-technologie. Met serverless computing wordt die complexiteit echter een stuk minder. Je zult straks gewoon een stuk code schrijven, online zetten en klaar. Alle tussenpartijen zijn dan niet meer nodig.”

Behoefte aan advies bij hosting?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er genoeg ontwikkelingen in het hostinglandschap. Het maken van de juiste strategische keuzes die aansluiten op jouw hostingvraagstuk blijft daarbij een uitdaging. Het maken van de verkeerde keuzes in een beginstadium kan op een later moment desastreuze gevolgen hebben. Gelukkig biedt een Managed Service Provider uitkomst. Specialisten die jouw vraagstuk analyseren en op strategisch niveau met je meedenken. Wil je gebruik maken van deze expertise? Neem dan contact op met de specialisten van Cyso en ga goed voorbereid aan de slag in 2019.

Wil je direct zelf aan de slag gaan met automatisering? Maak dan kennis met Fuga Cloud. Dé public cloud van Nederland, ontwikkeld door de specialisten van Cyso.

Tip van Tjebbe

Wanneer maak je op een efficiënte manier gebruik van de public cloud?

“Je hebt de public cloud en je hebt de public cloud manier van dingen doen. Er zijn mensen die de public cloud gebruiken waar die eigenlijk niet voor bedoeld is. Bijvoorbeeld het uitrollen van VM’s (Virtual Machines) voor maatwerk applicaties en die VM’s op een maatwerk manier inrichten… de zogenaamde ‘pet’ server (je kunt ‘m zien als een huisdier, een individuele server die met veel liefde en behandelt wordt zodat hij optimaal blijft functioneren en presteren). Je moet je dan afvragen, moet ik wel in de public cloud zitten? Het is dan minder efficiënt en minder kosten-effectief.

Public cloud is gemaakt om geautomatiseerd gestandaardiseerde platformen uit te rollen waarbij de configuratie en het beheer van die platformen ook wordt geautomatiseerd. En dat is niet eenvoudig. Daar moet je van tevoren veel tijd in stoppen. Maar wanneer je dat eenmaal goed hebt ingeregeld ben je heel schaalbaar en heb je veel controle over dat platform. In die gevallen maak je optimaal gebruik van de public cloud.”

 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op IT gebied. Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Let’s talk!

Cyso stories

18/02/2019

Kubernetes-hosting: nieuw,of toch niet?

Kubernetes-hosting is niet nieuw, want het bestaat al jaren: bij Cyso leveren we Kubernetes-oplossingen sinds 2015.
14/06/2019

De Cyso Group opent De Roeter op 4 juli

01/03/2024

Cybersecurity in 2024: Grootste bedreigingen voor bedrijven

Dit artikel werpt een diepgaande blik op de grootste cyber security bedreigingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd in 2024.

Interesse in een van onze diensten?

Wat is je vraag? Neem nu contact met ons op.

Wil je dat wij contact met jou opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Cyso contact