Nieuws

Girlsday bij Cyso: investeren in de toekomst

Meiden van 13-14 jaar laten kennismaken met techniek en ict: dat is het doel van Girlsday. Voor de vierde keer ontvingen we bij Cyso 30 dames-in-dop voor dit evenement. Kritisch publiek, maar ook leergierig. En nieuwsgierig. Een kort verslag van een geslaagde ochtend.

Begrijpelijke taal

Als een wervelwind komen de dames van het PCC Alkmaar binnen en nemen plaats in de ietwat krappe zaal. Als de rust is neergedaald kijken ze verwachtingsvol in de rondte.
Vijf vrouwelijke Cyso-medewerkers starten met een voorstelronde en geven vervolgens een presentatie over wat CysoFuga Cloud en Hosting.NL (samen Cyso Group) doen. Een presentatie maken voor deze doelgroep is overigens een uitdaging op zich; het dwingt ons nog meer om ingewikkelde termen terug te brengen naar begrijpelijke taal. En om de materie te vertalen naar voorbeelden die herkenbaar zijn voor 13-14-jarigen. Snapchat en Instagram zijn dan ook dankbare bronnen.

De presentatie is bewust kort, maar precies lang genoeg om de aandacht vast te houden. Snel stappen we over naar het volgende deel: het spelen van games.

Creatieve denkers

We hebben 5 games op het programma staan, die allemaal iets te maken hebben met techniek. De groep wordt verdeeld in 5 teams. Doordat we om de 15 minuten rouleren, spelen ze allemaal de vijf spellen. Ze leren coderen, bouwen spaghettitorens, bedenken gloednieuwe apps, pluggen kabels van de ene in de andere machine en spelen een quiz.

Wat opvalt is hun creativiteit. Er vallen prijzen te winnen met de games en de meiden bedenken verrassende oplossingen om de prijzen in de wacht te kunnen slepen.

Zo is er een app bedacht die kledingcombinaties voorstelt met kleding uit je eigen garderobekast. Het mooie is dat ook over het verdienmodel is nagedacht, want wie de voorgestelde creatie niet leuk genoeg vindt, kan via de advertentie onderaan kledingitems bestellen bij een grootwinkelketen.

Bij het bouwen van de spaghettitoren, een toren waarbij je met behulp van touw en tape van ongekookte spaghettislierten een zo hoog mogelijke creatie moet maken, werd het tape niet gebruikt om te plakken, maar werd de rol zelf gebruikt als fundament. Een mooi voorbeeld van net even anders denken.

ICT is helemaal niet saai

Halverwege wordt ineens de vraag gesteld wat het bouwen van een spaghettitoren te maken heeft met ict. Goeie vraag. We leggen uit dat je bij ons werk soms heel creatief moet nadenken om met beperkte middelen toch tot een betrouwbare, stevige constructie te komen. En dat ict daardoor verre van saai is, in tegenstelling tot het heersende imago onder de meiden. Ze zijn best verrast om dat te horen, zo hadden ze het nog niet bekeken in ieder geval.

De 15 spelminuten vliegen voorbij en voor we er erg in hebben is de ochtend om. Over tot de prijsuitreiking.

Girls rock!

Na een kort jury-overleg worden alle winnaars bekend gemaakt en de prijzen overhandigd. Iedereen ontvangt een certificaat als bewijs van deelname.

 

We sluiten af met een niet bepaald verantwoorde, maar wel lekkere lunch: patat. De meeste meiden zijn enthousiast over de dag en vonden het leuker dan ze hadden gedacht. Nu maar hopen dat we bij een paar van hen een ict-zaadje hebben kunnen planten en dat we ze over een paar jaar terug zien. Dan is de missie pas echt geslaagd.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op IT gebied. Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Let’s talk!

Cyso stories

25 jaar Cyso
06/01/2022

2022 is jubileumjaar voor Cyso

Al 25 jaar timmert Cyso succesvol aan de weg op het gebied van networking, managed cloud en cyber security.
Cloud referentiearchitectuur
03/08/2020

Cloud referentiearchitectuur best practices

De cloud referentiearchitectuur verschilt afhankelijk van bedrijf, gekozen services en eisen. Wat zijn best practices van een cloud referentiearchitectuur?
25/03/2019

Waarom het uitbesteden van zorg-ICT vraagstukken bij een MSP wel nut heeft

Het onderwerp leeft volop binnen de sector. Maar uitbesteden van zorg IC vraagstukken bij een managed service provider (MSP)? Daaraan wordt niet direct gedacht binnen de zorg.

Interesse in een van onze diensten?

Wat is je vraag? Neem nu contact met ons op.

Wil je dat wij contact met jou opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Cyso contact