14/12/2021
De Log4Shell kwetsbaarheid
Eens in de zoveel tijd wordt de IT-wereld opgeschrikt door een beveiligingslek in software dat de hele branche in z’n grip houdt.
Nieuws
In Europa geldt op dit moment de NIS 1 richtlijn voor essentiële bedrijven zoals water- en telecombedrijven. NIS staat voor netwerk- en informatiesystemen. Met de NIS 2 richtlijn worden de cyber security eisen verhoogd door heel Europa en wordt de definitie voor bedrijven die essentiële diensten leveren uitgebreid. Het nieuwe voorstel gaat dus voor veel meer bedrijven gelden.
Door de versnelde digitale transformatie is er een sterke stijging in het aantal phishing pogingen, malware en ransomware aanvallen.
Lees ook: negen cyber security cijfers die je organisatie niet kan negeren.
De dreiging is daarmee sterk toegenomen en dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Dit vereist een aangepast beleid voor nieuwe cyber dreigingen. Elke onderbreking, zelfs als die zich in eerste instantie beperkt tot een enkele sector, kan een sneeuwbaleffect veroorzaken wat kan resulteren in verstrekkende en langdurige negatieve gevolgen voor de levering van diensten op de hele markt. Daarom heeft de Europese commissie het voorstel geaccepteerd voor moderne “Directive Security of Network and Information Systems” (NIS 2).
Het nieuwe voorstel adresseert de tekortkomingen van NIS 1 en past zich aan naar de huidige behoeftes en toekomstige wensen.
De Europese commissie streeft ernaar dat er in het eerste kwartaal van 2022 een akkoord ligt in Brussel en dat de Europese richtlijnen definitief zijn. Dan is het aan de verschillende Europese landen om de richtlijn binnen 18 maanden uit te voeren. De verwachting is dat Nederlandse organisaties hier in 2022 of 2023 mee te maken krijgen.
Bedrijven met minder dan 50 medewerkers en minder dan 10 miljoen euro omzet hoeven zich niet druk te maken om de wet. Maar er zijn uitzonderingen. Lever jij essentiële diensten aan consumenten? Dan val je onder het nieuwe voorstel. Dit telt ook voor kleine dienstverleners. Het is op dit moment nog niet helemaal duidelijk wat er precies onder essentieel wordt verstaan. De verwachting is dat internet service providers, kleine fabrieken en bedrijven die te maken hebben met water of energie als essentieel worden gezien.
Met de NIS 2 is het doel vooral om cybercrime te voorkomen. Maar wat kan je nu al doen om jezelf en jouw organisatie te beschermen? Drie tips waar je mee kan beginnen.
Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek over jouw security vraagstuk en wat wij voor je kunnen betekenen? Of je nu op zoek bent naar onafhankelijk advies of implementatie van security maatregelen, wij helpen je. Neem contact met ons op!