16/06/2020
De vele varianten van DevOps
De term DevOps behoort inmiddels tot het standaard IT vakjargon. Een korte samenvatting van de termen en een stukje geschiedenis van de vele varianten van DevOps.
Nieuws
Het gebruik van Kubernetes en het werken met een microservices architectuur is een trend die al jarenlang in de lift zit. Bij iedere nieuwe techniek duurt het altijd enige tijd voordat het algemeen wordt geaccepteerd. Bij Cyso hebben we kunnen constateren dat 2021 het jaar was dat gebeurde. Veel organisaties waren weliswaar op de achtergrond al enige tijd mee aan het experimenteren met Kubernetes en microservices in sandbox omgevingen, maar afgelopen jaar werd het tijd om het in productie te gaan nemen.
Vanaf dat moment gingen er belangen spelen die ervoor zorgden dat die organisaties een partner zochten die hen daarbij kon helpen. Voor architectuur, design en beheer, maar ook voor ondersteuning en samenwerking op DevOps gebied. De systemen gaan tenslotte in productie, moeten presteren en mogen niet meer down. De sandbox omgevingen van de developers zijn niet ontwikkeld en ontworpen voor continuïteit, maar om te leren en te experimenteren. Met livegang ervan komt een service provider om de hoek kijken. De provider adviseert en begeleidt bij de migratie van de development omgeving naar een nieuwe, publieke oplossing geschikt voor productie. De architectuur wordt onder de loep genomen, security geoptimaliseerd, processen en deployment pipelines afgestemd, met als eindpunt een migratie van de applicatie data naar de nieuwe omgeving. Het Cyso delivery team begeleidt de klant bij dit traject en zorgt ervoor dat deze zonder problemen over kan.
Nederlandse gemeenten zijn sinds afgelopen jaar een steeds belangrijkere groep nieuwe gebruikers van Kubernetes en microservices architectuur. De reden daarvoor is Common Ground. Common Ground is een initiatief vanuit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om gezamenlijk en gestandaardiseerd te kunnen innoveren. Hierdoor kunnen gemeenten profiteren van elkaars inspanningen en resultaten.
In 2021 kreeg de Common Ground beweging echt tractie en zijn gemeenten hier actief mee aan de slag gegaan, zelfstandig of in samenwerking met een ontwikkelpartner. Common Ground vereist dat de applicatie en infrastructuur worden opgebouwd volgens een afgesproken standaard (Haven) die cloud-native is opgezet. De toepassingen die voor Common Ground worden ontwikkeld zijn of geheel nieuw of een vervanging voor oude legacy software, maar worden in ieder geval technisch gezien vanaf de grond opnieuw gebouwd en kunnen daardoor optimaal profiteren van de voordelen van een microservices architectuur.
Niet alleen de gemeenten zagen hier het voordeel van in. Verschillende development partijen zagen ook een nieuwe groep potentiële afnemers van hun diensten en zijn hier op gaan inzetten. Beide partijen hebben daarnaast een derde partij nodig die de gestandaardiseerde infrastructuur voor de applicatie kan bieden, beveiligt en in de lucht houdt. De voorkeur, zo niet een eis, is dat dat gebeurt in Nederlandse datacenters, onder Nederlandse wetgeving, in verband met compliancy en privacy regels. Als Cyso kunnen wij als geen ander aan die vraag voldoen en leveren wij de infrastructuur en technische ondersteuning voor een sterk groeiend aantal gemeenten.
Ook andere branches maken ook steeds vaker de overstap. Voorheen keek men de kat nog erg uit de boom omdat de materie nog onvoldoende beheerst werd binnen de organisatie of men sceptisch was over het nut ervan. Developers experimenteerden binnen de organisatie met de techniek, maar gebruik in productie was nog ver weg. Maar nu zijn veel bedrijven voldoende overtuigd geraakt van het nut en de noodzaak, en wordt de stap naar productie wel genomen.
Die stap is niet voor iedere organisatie en applicatie hetzelfde. Soms wordt er een compleet nieuwe applicatie op basis van microservices neergezet en wordt de data van de oude naar de nieuwe applicatie gemigreerd. De ander doet het gefaseerd; verplaatst de bestaande applicatie eerst min of meer as is naar een Kubernetes omgeving en gaat daarna aan de slag met onderdelen er uit los trekken. Er is niet één specifieke methode die het beste is. Er komen veel factoren bij kijken en iedere organisatie maakt daarin z’n eigen keuzes. De oplossing en het proces moeten aansluiten bij de organisatie, anders faalt het traject gegarandeerd. Bij Cyso hebben we verschillende varianten het afgelopen jaar begeleid en gemigreerd.
We zien het gebruik van service-georiënteerde architectuur en microservices in 2022 onverminderd doorgaan. De eisen die gesteld worden aan de Kubernetes omgevingen stijgen ook, zowel op het gebied van betrouwbaarheid en beschikbaarheid als gebruiksgemak. Ontwikkelaars willen geen omkijken hebben naar de onderliggende Kubernetes infrastructuur zelf en stellen meer eisen aan standaard beschikbare functionaliteit. Wij bewegen mee met die wensen en werken daarom doorlopend aan Kubernetes omgevingen die voorzien zijn van enterprise functionaliteit die direct beschikbaar is voor de gebruiker.
Wil je meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen bij de implementatie van jouw container-gebaseerde microservices applicatie? Neem dan vandaag nog contact met ons op.