Nieuws

Cloud in Nederland: onderzoek 2021

Hoe staat het met de cloud in Nederland? Dutch IT-channel heeft de Dutch IT Cloud Survey gehouden. Wij zetten 4 bevindingen uit het onderzoek “cloud in Nederland” 2021 voor je op een rij.

Dutch IT cloud survey 2021

Wat is de rol van cloud in IT-infrastructuur? Wat is de cloudstrategie van Nederlandse IT-beslissers? Hoe helpt de cloud met innovatie? Deze vragen werden gesteld aan ruim 1900 IT-beslissers. Het onderzoek is uitgevoerd bij IT-managers bij Nederlandse organisaties met meer dan 50 medewerkers. Dutch IT-Channel heeft in samenwerking met Smart Profile in maart en april van dit jaar het onderzoek uitgevoerd naar de cloud in Nederland.

Cloud in de Nederlandse IT-infrastructuur

Uit het onderzoek komt naar voren dat de meeste IT-beslissers cloud zien als het aanbieden/afnemen van IT-as-a-Service waarbij snel toepassingen op- en afgeschaald kunnen worden. Het liefst ook in een hybride en multi-cloud omgeving. Hiermee wordt de druk op IT-omgevingen verminderd, bijvoorbeeld rond updates en beheertaken.

Andere cloud voordelen die genoemd worden zijn het sneller nieuwe functionaliteiten uitrollen en het minder afhankelijk zijn van de eigen IT-afdeling.

De beslissers kiezen vooral een cloudleverancier om hen met de nodige kennis volledig te ontzorgen. Deze kennis moet wel een aanvulling zijn op de eigen organisatie.

On-premise

Met de opkomst van de cloud verliezen on-promises servers snel terrein. Minder dan 40% van de Nederlandse organisaties zeggen nog servers op eigen locatie(s) te hebben. Hierin zal meespelen dat organisaties hun hardware niet te snel willen afschrijven. Daarom kiezen zij voor een geleidelijke transitie naar de cloud.

Cloudstrategie van Nederlandse organisaties

Ook hanteren IT-beslissers steeds meer een cloudstrategie. De helft van de respondenten geeft aan dat zij een actieve strategie hebben om een bepaalde cloud capaciteit te gebruiken (maar 1 merk cloud). De andere helft kiest een ‘best of breed’ strategie: gebruik maken van meerdere cloudaanbieders. Er zit ook een groei in het aantal respondenten die een cloud-existrategie hanteert.

Lees ook: 5 cloud infrastructuur trends voor 2021.

 

Nederland azure land en de multi-cloud strategie

Ook dit jaar is Azure de grootste partij (81%) als het gaat om gekozen cloud platforms. AWS is licht gestegen naar 35% gevolgd door VMware met 29%. Opvallend is dat Salesforce gegroeid is naar 26% als 4de grootste.

Van alle respondenten geeft ook 81% aan dat zij nu meerdere cloud platforms gebruiken of dit in korte tijd verwachten te doen. Een van de redenen is de keuze voor een multi-cloudstrategie of omdat een bepaalde oplossing alleen beschikbaar is op een 2de platform.

Het volledige cloud onderzoek 2021 is hier te lezen: Dutch IT channel cloud onderzoek.

In de cloud met Cyso

Wil jij ook profiteren van de cloud voordelen? Of heb je hulp nodig bij jouw multi-cloud strategie? Cyso helpt! Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

 

Benieuwd naar de mogelijkheden? Let’s talk!

Cyso stories

09/08/2021

Europese cyberwetten: de NIS 2 komt eraan

Met de NIS 2 richtlijn worden de cyber security eisen verhoogd door heel Europa en wordt de definitie voor bedrijven die essentiële diensten leveren uitgebreid.
4 trends voor cloud adoptie
05/05/2020

Vier trends die van invloed zijn op de adoptie van de cloud in 2020

4 Trends die invloed op de cloud adoptie hebben. De cloud kan een sneeuwbaleffect creëren voor de transformatie van organisaties.
07/04/2022

Negen onderdelen van een succesvolle devops architectuur

Kubernetes en het gebruik van microservices zorgen ervoor dat veel systemen nu worden vervangen door een cloud-gebaseerde omgeving.

Interesse in een van onze diensten?

Wat is je vraag? Neem nu contact met ons op.

Wil je dat wij contact met jou opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Cyso contact