Blog

kubernetes security

Best practices voor het beveiligen van Kubernetes

Kubernetes wordt wereldwijd gebruikt om schaalbare en betrouwbare applicaties te implementeren. Het is echter van cruciaal belang om de beveiliging van je Kubernetes-clusters serieus te nemen.

 

Hier zijn enkele onafhankelijke best practices om de veiligheid van je Kubernetes-omgeving te waarborgen, ongeacht de cloudprovider.

1. Houd Kubernetes en containers up-to-date

Zorg ervoor dat Kubernetes en alle gebruikte images regelmatig worden bijgewerkt. Leveranciers en de open-source community lossen voortdurend beveiligingsproblemen op, en het up-to-date houden van je stack minimaliseert het risico op bekende kwetsbaarheden.

2. Beperk toegang en gebruik role-based access control (RBAC)

Implementeer strikte toegangscontrole met RBAC om te voorkomen dat ongeautoriseerde gebruikers wijzigingen in je cluster aanbrengen. Geef alleen de benodigde rechten aan gebruikers en pods om de zogenaamde ‘least privilege’ te handhaven.

3. Gebruik network policies

Definieer network policies om het verkeer tussen pods te beheersen. Beperk communicatie tot wat strikt noodzakelijk is en voorkom onbedoelde blootstelling van services.

4. Voer periodieke security scans uit

Draai regelmatig geautomatiseerde beveiligingsscans op je Kubernetes-omgeving. Identificeer en adresseer potentiële zwakke plekken en kwetsbaarheden in je configuratie en implementatie.

5. Stel sterke authentication in

Configureer sterke authenticatie voor gebruikers en services. Overweeg het gebruik van multi-factorauthenticatie voor extra beveiligingslagen. Vermijd het gebruik van standaardgebruikersnamen en wachtwoorden.

6. Proactieve cyber security

Managed firewalls, SIEM en WAF stellen je in staat om proactief te reageren op potentiële bedreigingen, waardoor je de kans op succesvolle aanvallen minimaliseert.

7. Efficiënte probleemoplossing

Observability-tools (zoals Observe by Cyso) bieden een diepgaand inzicht in de werking van je Kubernetes-cluster. Deze inzichten zijn niet alleen waardevol voor het monitoren van prestaties, maar ook voor het efficiënt oplossen van problemen. Door gebruik te maken van deze tools kun je snel de oorzaak van problemen identificeren, de impact minimaliseren en de algehele betrouwbaarheid van je cluster behouden.

Conclusie

Door deze best practices toe te passen, kun je de beveiliging van je Kubernetes-omgeving verbeteren en je infrastructuur beschermen tegen potentiële bedreigingen. Onthoud dat beveiliging een voortdurend proces is, en het is essentieel om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op IT gebied. Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Let’s talk!

Cyso stories

11/10/2016

In de schaduw van de DDoS aanval: minder zichtbare vormen van cyberaanvallen

Over de inzet van de Nationale anti-DDoS Wasstraat (NaWas) schreven wij in het verleden al. Er zijn echter meer aanvalsvormen die minder in het nieuws zijn.
06/12/2021

De zeven lagen van cybersecurity

Cyber security bestaat niet uit losse componenten die de beveiliging verbeteren: het betreft een gelaagde aanpak met meerdere facetten.
30/11/2023

Introductie van metrics monitoring en alerting

Metrics monitoring stelt je in staat om niet alleen te reageren op problemen maar ook proactief in te grijpen, waardoor je de regie hebt over jouw IT-landschap.

Interesse in een van onze diensten?

Wat is je vraag? Neem nu contact met ons op.

Wil je dat wij contact met jou opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Cyso contact