Blog

Data management in multi-cloud; 5 tips

5 Tips voor data management in een multi-cloud

Veel organisaties hebben ambities om multi-cloud of hybrid cloud te gaan gebruiken. Maar hoe beheer je jouw data in een veilige en samenhangende manier als jouw data op meerdere systemen en locaties staat? 5 tips voor data management in een succesvolle multi-cloud strategie.

Een multi-cloud omgeving heeft diverse voordelen: flexibiliteit, schaalbaarheid en de potentie om kosten te besparen. Het past ook goed met de steeds groeiende data volumes en de verschuiving naar real-time data analytics. Waarom zitten organisaties dan nog niet in de multi-cloud? Dat heeft te maken met data mangement.

DATA MANAGEMENT IN DE MULTI-CLOUD

Dat heeft te maken met het datamanagement. In een multi-cloud omgeving zijn er diverse infrastructuren aanwezig, elk met hun eigen framework en benadering. Het beveiligen en integreren van deze gefragmenteerde datasets is een uitdaging. Nu ook de regels van privacy zich uitbreiden wordt het beheren van data zonder de organisatie te beïnvloeden een belangrijke onderscheidende factor.

TIP 1 – DATA IN KAART BRENGEN: WEET JIJ WAAR HET STAAT?

Weet jij waar je data staat in de cloud? Staat je data en die van je klanten op Europese bodem of in Amerikaanse datacenters? Volgens de AVG moet deze data in Europese datacenters staan. Grip hebben op je data is belangrijk, zeker bij een multi-cloud omgeving waar je al snel een cloud sprawl van data creëert.

 

Om te kijken of multi-cloud omgeving voor jouw organisatie geschikt is, is het creëren van data zichtbaarheid is een belangrijke eerste stap. Natuurlijk moet die compliant gebeuren met wet- en regelgeving op een manier die het bedrijf niet in gevaar brengt.

TIP 2 – ZORG ERVOOR DAT JE DATA KAN MIGREREN

Veelgehoorde argumenten voor een multi-cloud strategie zijn het combineren van meerdere cloud services, het voorkomen van een vendor lock-in en het garanderen van redundantie. Overstappen naar een multi-cloud omgeving kan dus heel verstandig zijn. De juiste strategie moet de mogelijkheid bieden om niet alleen gegevens en workloads naar de cloud te migreren, maar ook binnen zones en regio’s die aan de cloud zijn gekoppeld. Daarnaast moet het ook de mogelijkheid bieden om van de cloud naar een ander platform te migreren.

TIP 3 – GEBRUIK SOFTWARE DEFINED STORAGE (SDS)

Het beheersen van de kosten bij dataopslag is een grote uitdaging. Deze uitdaging wordt groter door applicaties die worden uitgevoerd in on-premise en multi-cloud omgevingen. Software Defined Storage kan hierbij helpen.

Bij SDS wordt de fysieke opslag hardware gescheiden van software waarmee de opslag-infrastructuur flexibel te beheren is. Hierdoor gaat SDS gepaard met programmeerbaarheid van opslag die zich snel en automatisch aanpast aan nieuwe eisen. Bij goed gebruik van SDS verhoogt dit de prestaties, beschikbaarheid en efficiëntie. Daarnaast voorkom je lock-in van hardware leveranciers.

TIP 4 – MAAK VAN DATA REGELGEVING EN COMPLIANCE EEN PRIORITEIT

De vierde tip over data management heeft te maken met wet- en regelgeving. In de Verenigde Staten is er de U.S. Freedom of Information Act (FOIA), in Europa is er de GDPR (AVG) en per industrie en land zijn er nog andere regels voor het bewaren van data. De regels zullen alleen maar toenemen. Het moet routine worden om goed met data om te gaan, niet alleen in jaarlijkse audits, maar als basis hygiëne. Zorg er dus voor dat je hebt vastgelegd waar je data staat, hoe je het bewerkt enzovoort. Zonder een goed gedocumenteerd beleid voor het bewaren van gegevens maak je het jezelf nog moeilijker als je data op diverse cloud omgevingen staat.

Lees ook: ‘Security vs Innovatie

TIP 5 – VOORKOM DATA SILO’S

Hoewel veel cloud omgevingen ingebouwde redundantie hebben, is het naïef om te denken dat een backup en recovery niet nodig is voor cloud-based workloads. Voor data beveiliging geldt hetzelfde. Data durability is niet hetzelfde als data beveiliging.

Cloud providers bieden ingebouwde opties om een “snapshot” te maken waarmee data kan worden gerepliceerd over verschillende cloud zones en geografische regio’s. Dit kan echter snel een wirwar aan snapshots worden.

 

Ten eerste kost het opslaan van data geld. Diverse teams kunnen dezelfde data opslaan, maar dan op een andere locatie. Ook kunnen er verschillen ontstaan in deze data silo’s. Welke is dan de meest accurate en up-to-date? Het is veel efficiënter om verschillende teams dezelfde dataset te laten gebruiken.

WAAR MOET JE BEGINNEN MET DATA MANAGEMENT IN DE MULTI-CLOUD?

De uiteindelijke case is per organisatie verschillend. Het is daarom belangrijk om je applicaties en de daarbij behorende data op de juiste manier te classificeren. Kijk hier kritisch naar op basis van technische criteria (performance, schaalbaarheid, redundantie, security etc) maar ook op business criteria (regelgeving, compliancy, kosten, flexibiliteit).

Wil je eens praten over hoe Cyso jouw organisatie kan helpen met multi-cloud? Hoe wij je helpen het overzicht te bewaren en hoe je jouw multi-cloud beheersbaar houdt? Wij helpen je met de continuïteit en zorgen ervoor dat verschillende clouds workloads van elkaar overnemen tussen de applicatie ketens. Door jouw data beschikbaar te houden wanneer en waar je het ook nodig hebt profiteer je van de multi-cloud strategie. Neem vandaag nog contact met ons op om de voordelen voor jouw organisatie te bespreken.

We zijn een 100% Nederlandse, onafhankelijke managed services provider met roots in Alkmaar. Dat betekent dat wij je onafhankelijk advies kunnen geven, en niet gebonden zijn aan een specifieke oplossing, cloud of leverancier. Hierdoor hebben wij kennis en ervaring van diverse cloud omgevingen opgedaan en kunnen wij jouw een goed advies geven.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op IT gebied. Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Let’s talk!

Cyso stories

02/11/2023

MyCyso: beheer en inzichten

Met MyCyso bieden we tools om onze klanten beter van dienst te zijn. Wil je meer weten?
14/12/2023

Terugblik 2023

We hebben een overzicht gemaakt van de best gelezen artikelen van 2023. Hier zie je welke artikelen het zijn.
12/04/2021

Cyso gaat samenwerken met Red Kubes

Cyso en Red Kubes – leverancier van Otomi Container Platform – hebben de samenwerking opgezocht.

Interesse in een van onze diensten?

Wat is je vraag? Neem nu contact met ons op.

Wil je dat wij contact met jou opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Cyso contact