Speeddate met professionals

Speeddate met professionals

3 December 2010 door in Educatie

Dinsdag 30 november organiseerde het PCC, een scholengemeenschap in Alkmaar, in samenwerking met Ecabo een speeddate middag voor haar leerlingen met professionals uit diverse vakgebieden.

Dinsdag 30 november organiseerde het PCC, een scholengemeenschap in Alkmaar, in samenwerking met Ecabo een speeddate middag voor haar leerlingen met professionals uit diverse vakgebieden. Leerlingen uit de 4e klas van het VMBO moesten vooraf een keuze maken over welke sectoren zij geïnformeerd wilden worden. De aanwezige professionals waren afkomstig uit verschillende sectoren, zoals Communicatie, ICT, bank- en verzekeringswezen, en secretariële en juridische dienstverlening.

Het is voor leerlingen in deze leeftijd (rond 16 jaar) nog steeds erg moeilijk om een definitieve richting te kiezen. Er was dan ook een gezonde hoeveelheid belangstelling. Een goede gefundeerde keuze voor de richting waarin de leerlingen zich willen bekwamen is van belang om schooluitval te voorkomen. Daarom zijn contacten tussen organisaties en het onderwijs van groot belang.

Vanuit Cyso had ik een kort verhaal voorbereid over het mooie vak van ICT-Beheerder en natuurlijk ook over het werken bij een dienstverlener als Cyso. Omdat hosting en internet onzichtbaar zijn had ik een 1U server, een grote switch, wat kabels en fotomateriaal van het datacenter meegenomen om het visueel te maken. Op deze manier werd het mogelijk om uit te leggen dat ICT-Beheerder een vak is waarbij je zowel met je handen als met het hoofd moet werken. En dat ICT-Beheerder ook een vak is waarin je jezelf kan ontwikkelen en daarmee ook je salaris kan blijven doorontwikkelen. In het 2e deel van de les hebben wij een korte test gemaakt en daarvan de antwoorden besproken. Dit waren vragen als: “wat heb je allemaal voor computers en randapparatuur nodig om een kantoor met 62 medewerkers in te richten?” Er ontstond een leuke interactieve les.

Voor mij was het de eerste keer om voor een groep op een middelbare school te staan en ik vond het een leerzame ervaring. Het is leuk om te zien hoe de ene groep van de andere groep verschilt en een uitdaging om mijn didactische vaardigheden aan te spreken. Maar belangrijker vond ik het gevoel een kleine bijdrage te hebben geleverd bij de moeilijke keuze voor een vervolgopleiding.

En tot slot: respect voor de leraren die dagelijks met de leerlingen werken. Je ziet de passie voor hun vak en de leerling er vanaf stralen. En dat is niet gemakkelijk, want één van de eerste dingen die mij opviel was de verouderde toestand van het materiaal en de hulpmiddelen en ook de verhalen over sommige ouders schetsen geen vrolijk beeld. Nederland, Kennisland wordt al jaren geroepen, maar als we dat écht willen zijn, dan mag die basis die de middelbare school is niet worden overgeslagen.


Bel me terug