Op handelsreis in Silicon Valley

Op handelsreis in Silicon Valley

16 November 2016 door in Hosting

Eind oktober was ik, samen met Handelsroute.nl, op handelsmissie naar San Francisco om daar een bezoek te brengen aan diverse bedrijven. Mijn belangrijkste doel was niet het werven van klanten voor de Cyso Group, maar zelf een beeld vormen van het Mekka der IT; Silicon Valley. Hier een kijkje nemen bood mij de mogelijkheid om te zien welke ontwikkelingen ons de komende jaren in Nederland staan te wachten. Direct na aankomst merkte ik het eerste saillante detail al op; de klassieke taxi lijkt verbannen uit het straatbeeld van Silicon Valley. Deze is grotendeels vervangen door Uber en in mindere mate door Lyft.

Cyso Handelsmissie Silicon Valley

Portfolio management

Eén van de redenen om deel te nemen aan deze handelsmissie was het nemen van een kijkje in de keuken van diverse bedrijven die gevestigd zijn in Silicon Valley. Opvallend aan het bezoek aan KPMG was de ondersteuning die zij bieden aan jonge start-ups. Zij bedienen ruim 100 startende bedrijven tegen een geringe bijdrage in de hoop hier de volgende Airbnb uit te kunnen plukken en op die manier hun eerder gedane investeringen dubbel en dwars terug te verdienen. Dit zogenaamde portfolio management is gemeengoed in het zakendoen.


Lees ook: Wat is Anycast DNS en wat zijn de voordelen?

Een ander opvallend punt wat ik opmerkte, is dat geen enkele organisatie bezig is met de langetermijn-klantrelatie. De volgende investering, IPO (beursgang) of andere vorm van exit is het allerbelangrijkste. ‘Gewoon’ een bedrijf runnen met 50 medewerkers en een goede boterham verdienen gebeurt hier niet. Er zijn twee mogelijkheden; óf het bedrijf groeit door óf het bedrijf wordt opgekocht. Medewerkers kunnen gemakkelijk worden ontslagen waardoor groeien logisch is. Tegelijkertijd is er een enorm tekort aan geschoolde medewerkers, waardoor een bedrijf met bijvoorbeeld 50 man personeel enkel en alleen wordt opgekocht vanwege haar medewerkers.

“ ‘Gewoon’ een bedrijf runnen met 50 medewerkers en een goede boterham verdienen gebeurt hier niet. Er zijn twee mogelijkheden; óf het bedrijf groeit door óf het bedrijf wordt opgekocht.”

Hyperscale cloud providers

Voor Cyso heb ik vooral gelet op de cloudstrategie van de diverse bedrijven. Wat doen ze bijvoorbeeld met hyperscale cloud providers zoals Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure? Wij horen en lezen continu dat alles en iedereen naar de cloud migreert, waarbij men dan veelal cloud providers zoals AWS bedoelt. Welke toegevoegde waarde vervullen Managed Service Providers (MSP’s) zoals Cyso dan voor hun klanten? Hoe komt het dat MSP’s evengoed in staat blijken om dubbele groeicijfers te realiseren?

Alle partijen die wij spraken gebruiken AWS voor bepaalde doeleinden en spenderen er gigantische bedragen. De hoofdbeweegreden voor hen blijkt elasticiteit en schaalbaarheid. Men maakt veel gebruik van de mogelijkheid om binnen no-time veel capaciteit bij te kunnen schalen. Tegelijkertijd zijn alle partijen bezig met het verbeteren van de flexibiliteit om zo ook eenvoudig gebruik te kunnen maken van andere cloud providers. Vastzitten aan één partij is absoluut niet wenselijk en de zogenaamde vendor lock-in willen alle partijen voorkomen. De kennis en expertise van een MSP kunnen hier een belangrijke rol bij spelen.

Grote partijen kiezen ook voor multi-cloud strategie

Daarnaast zijn er meer partijen die belang hebben bij een groter aantal aanbieders dan enkel AWS, Microsoft Azure, Google Cloud en Softlayer. Zo heeft Intel 600 miljoen geïnvesteerd in een partij genaamd Cloudera zodat zij voldoende chips kunnen wegzetten. Ook een partij als Dell is zeer actief in het ondersteunen en promoten van partijen zoals Cyso. Vrijwel elke partij streeft een multi-cloud strategie na.

OpenStack

Een belangrijke rol is weggelegd voor OpenStack. Alle partijen die wij spraken doen ‘iets’ met OpenStack. De technieken achter OpenStack stellen bedrijven in staat om zelf clouds te bouwen en beheren. Hierdoor kunnen ze flexibeler omgaan met de daadwerkelijke locatie van hun data. Deze kan bijvoorbeeld bij de klant worden geplaatst omdat die haar data in Europa wil opslaan. Voor deze partijen maakt OpenStack onderdeel uit van een breder gedachtegoed waarin data en applicaties veel mobieler zijn wat betreft locatie en cloudprovider.

Processen staan centraal, de applicatie is een hulpmiddel

Iedere organisatie realiseert zich dat haar applicatie slechts een onderdeel is van een proces en dat de applicatie slechts een ondersteunende rol heeft. Verwachten dat een organisatie haar hele bedrijfsvoering reorganiseert om jouw applicatie te gebruiken is ouderwets. Applicaties maken onderdeel uit van een ecosysteem. Data komt vanuit het ene systeem, terwijl de verrijkte data uit de applicatie weer gebruikt wordt om een ander systeem te voeden. Bedrijven bepalen zelf over de inzet en vandaar dat de keuze voor een applicatie vrij moet zijn.

Een mooi voorbeeld is Dell. Dell levert switches waarbij hardware los is getrokken van de software. De klant kan zelf bepalen welke software wordt geïnstalleerd op de switch en kan dus kiezen voor software die het best aansluit bij het eigen netwerk en aansturing of automatisering ervan. Het bijzondere is dat Dell ondersteuning blijft leveren op zowel de hardware als de software. Het gekoppeld verkopen van hard- en software betekent dat klanten vastzitten aan de keuzes die de leverancier maakt of hun netwerk hieraan zullen moeten aanpassen. Dell vreest daardoor aanzienlijk minder switches te verkopen geeft de klant daarom heel veel vrijheid. Dell is één van de eerste partijen die op deze wijze haar producten aanbiedt en Cyso hierdoor in staat stelt om versneld haar netwerk te virtualiseren (middels Software Defined Networking).

Cloud providers als extra tool voor MSP’s

Niemand kan voorspellen wat de toekomst gaat brengen. Het bezoek heeft mij in ieder geval geleerd dat de hyperscale cloud providers de klassieke MSP’s niet uit de markt zullen drukken omdat daar de belangen simpelweg te groot voor zijn. Het moet gezien worden als een extra instrument in de gereedschapskist van de MSP om de klant te ondersteunen.

Een groot deel van de klanten kiest voor duidelijkheid en volledige controle die Cyso’s eigen infrastructuur biedt. De enterprise firewalls van Fortinet, de superieure technologie van VMware, de loadbalancers van A10 en het tot op de harde schijf nauwkeurig kunnen bepalen van de exacte locatie van data zijn daarbij slechts enkele voordelen. Tegelijkertijd heeft Cyso inmiddels ruime ervaring met OpenStack bij haar zusterbedrijf Fuga Cloud en met cloud providers als AWS, Microsoft Azure en Google Cloud. Samen met u kijken we naar het best passend stuk gereedschap voor uw online succes!

Bel mij gerust als u van gedachten wilt wisselen over uw cloudstrategie.


Bel me terug