Nieuwe HTTP/2 protocol goedgekeurd

Nieuwe HTTP/2 protocol goedgekeurd

18 February 2015 door in Hosting

Vanochtend werd bekend dat het definitieve voorstel voor de nieuwe versie van het HTTP protocol (het protocol dat wordt gebruikt bij het laden van websites) officieel is goedgekeurd. Deze update, HTTP/2 geheten, zal door de IETF officieel als RFC worden gepubliceerd om vervolgens te worden geïmplementeerd voor clients (browsers) en webservers.

Eerste nieuwe versie in 16 jaar

De meest recente officiële versie van het HTTP protocol is de 1.1 versie, die al stamt uit 1999. Het belangrijkste doel voor de ontwikkeling van een nieuwe versie was het verlagen van latency zodat webpagina’s sneller worden getoond. Er bestonden al verschillende trajecten die met vergelijkbare doelstellingen bezig waren, waaronder het experimentele SPDY van Google. Uiteindelijk zijn ideeën en concepten bij elkaar geraapt, hetgeen resulteert in het nieuwe HTTP/2 protocol.

Wat is er nieuw?

Het belangrijkste verschil zit ‘m in het bundelen van HTTP requests. In HTTP/1.1 werd data nog sequentieel verstuurd met allemaal aparte connecties; het nieuwe protocol gebruikt streams waarbinnen er via multiplexing gecommuniceerd kan worden. Dit resulteert in veel minder actieve connecties en daarmee in een snellere overdracht van alle gegevens. Het is eveneens mogelijk geworden om data via push technologie naar de browser te sturen, waarmee de snelheid nog verder omhoog kan.

HTTP1.1 vs HTTP2
HTTP/1.1 vs HTTP/2

Het comprimeren van de HTTP header behoort nu ook tot de mogelijkheden, hetgeen nog meer winst oplevert. Verder zijn er wijzigingen doorgevoerd aan de wijze waarop versleuteld verkeer via TLS wordt verstuurd. Het protocol gaat hier efficiënter mee om, wat ook weer goed is voor de snelheid.

Implementatie door browsers

Nu de standaard definitief wordt, zullen ook de fabrikanten van internet browsers hun implementaties definitief gaan maken (verschillende partijen waren hier al volop mee bezig). Een duidelijke keuze die verschillende makers en browsers hierin vooralsnog in lijken te gaan maken (in ieder geval Google Chrome, Mozilla Firefox en Microsoft Internet Explorer) is om het nieuwe protocol alleen te gaan ondersteunen voor met TLS beveiligde verbindingen (websites). Deze partijen geven daarmee een duidelijk signaal af dat een website zonder SSL/TLS niet meer van deze tijd is. Communicatie via HTTP/1.1 wordt uiteraard wel als fallback ondersteund voor niet-beveiligde websites.


Lees ook: Wat is Anycast DNS en wat zijn de voordelen?

Wat betekent HTTP/2 voor onze klanten?

Het HTTP/2 protocol is geheel ontworpen om backwards compatible te zijn, waardoor ontwikkelaars geen wijzigingen hoeven aan te brengen aan websites, webapplicaties en API’s. Statuscodes blijven eveneens ongewijzigd. Het levert dus geen werk op voor onze klanten.

Het zal voor onze klanten wel betekenen dat zodra het protocol actief is, hun websites sneller kunnen worden getoond aan hun bezoekers. Dat is goed voor de gebruikerservaring, conversie en pagerank. Het kan echter nog wel even duren voor het echt zover is. Maar het is wel zeer goed mogelijk dat u er slechts van kunt profiteren als uw website of applicatie over een SSL certificaat beschikt.

Wij houden de ontwikkelingen uiteraard in de gaten en houden u op de hoogte via Twitter en dit blog.

Meer weten?


Bel me terug