Het belang van redundantie

Het belang van redundantie

11 April 2017 door in Hosting

Heeft u uw redundantie geregeld? Op de vroege ochtend van 17 januari van dit jaar vond er een grote stroomstoring plaats in en rond Amsterdam, waardoor 360.000 huishoudens urenlang zonder stroom zaten. De impact was groot; naast al die huishoudens ondervond ook het openbaar vervoer (trein en tram) forse overlast dat vervolgens weer resulteerde in meer en langere files op de weg. Daarnaast kon er niet geopereerd worden in het Medisch Centrum Slotervaart en draaide men bij Artis overuren om de noodopvang te regelen van, met name koudbloedige, dieren.

Stroomonderbreking in het datacenter

Ook een gerenommeerd datacenter werd getroffen. Ondanks dat deze uiteraard voorzien was van noodstroomvoorzieningen, bleek dit onverwacht toch niet goed te functioneren. De impact daarvan voor bedrijven die afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van hun online dienstverlening is groot, want iedere minuut die bijvoorbeeld een webshop niet online is, kost geld. Het is al vervelend genoeg dat het kantoor zonder stroom zit en het een uitdaging is om mensen toch aan het werk zien te krijgen, maar als de website en applicatie eruit liggen heeft een stroomstoring niet alleen een lokale, maar feitelijk zelfs een mondiale impact. Gelukkig zijn er meerdere manieren om uitval te voorkomen, waaronder redundantie

Gelukkig bleef uitval ons bij Cyso bespaard.

Voorkom uitval van uw dienstverlening met redundantie

Ten eerste, verzorg de internetdienstverlening niet vanuit het eigen kantoor. Het aantal bedrijven dat hun IT-infrastructuur nog op hun eigen kantoor heeft ondergebracht, is gelukkig inmiddels te verwaarlozen. Vrijwel iedere organisatie vindt het niet meer acceptabel dat een storing op de internetverbinding of van de stroomvoorziening op kantoor resulteert in het niet meer beschikbaar zijn van de eigen website of applicaties. Maar mocht u dat nog niet hebben gedaan: verhuis uw servers naar een datacenter.


Lees ook: Wat is Anycast DNS en wat zijn de voordelen?

Wij gaan er dus maar vanuit dat u gebruik maakt van een professioneel datacenter. Maar ook dat blijkt niet per definitie een garantie dat de boel blijft draaien. Op 17 januari waren er toch bij een aantal datacenters problemen, ondanks dat deze niet (geheel) zonder stroom kwamen te zitten. Er waren bijvoorbeeld mechanische problemen bij noodgeneratoren waardoor één van de feeds zonder stroom zat, wat resulteerde in uitval van enkelvoudig aangesloten apparatuur.

Er zijn daarom een aantal zaken waarop u kunt letten en naar kunt vragen bij het maken van een keuze voor een datacenter en hostingprovider:

global
equinix
 • Wat zijn de noodstroomvoorzieningen en hoe ziet het continuïteitsplan eruit bij langdurige onderbrekingen?
  Zijn alle voorzieningen en apparatuur N+1 aangesloten? Vraag ook wat voor stand-by generatoren er zijn en of er een procedure is voor de aanvoer van extra brandstof bijvoorbeeld.

 • Worden noodstroomvoorzieningen ook periodiek getest?
  Het is natuurlijk mooi dat ze er zijn, maar als deze 1 of 2 keer per jaar ook daadwerkelijk getest worden voorkomt dat hopelijk nare verrassingen als ze in de praktijk onvoldoende of niet blijken te werken. Periodieke tests voorkomen dat voorzieningen en procedures niet alleen op papier werken maar ook als er zich een probleem voordoet.

 • Wordt apparatuur op twee verschillende powerfeeds aangesloten?
  Als er een probleem met één van de feeds optreedt, voorkomt dit uitval van de apparatuur. Dit is een goede vraag om voor te leggen bij uw hostingprovider.

 • Is er een mogelijkheid tot failover naar een tweede datacenter?
  Bij echt grote calamiteiten op een datacenter (dat kan stroomuitval zijn, maar ook netwerkproblemen of kabelbreuken) zorgt een eventuele tweede locatie voor nog meer zekerheid. Maakt uw hostingprovider gebruik van meerdere datacenters en is het netwerk ook volledig redundant over verschillende locaties? Als u kiest voor eigen apparatuur is dit een forse investering om zelf te doen, maar een cloud-gebaseerde oplossing verspreid over twee locaties is al aanzienlijk beter betaalbaar.

 • Kunt u ook kiezen voor een brede geografische spreiding?
  De keuze om voorzieningen in verschillende landen of op meerdere continenten onder te brengen heeft misschien in de praktijk vaker te maken met het realiseren van een lagere latency (voor diensten waar dat echt van belang is), maar het is uiteraard ook een middel om massale uitval in een hele regio op te vangen.

Hoe Cyso zich heeft voorbereid

De stroomstoring van eerder dit jaar was één van de grootste van de afgelopen jaren. Het komt echter helaas nog steeds regelmatig voor. Ook bij ons in Alkmaar hebben we er zo af en toe mee te maken. Dit keer bleef de impact voor Cyso gelukkig beperkt. Onze datacenters draaiden probleemloos door en hielden ons op de hoogte van de situatie. Onze klanten ondervonden geen hinder van de storing (althans, voor de diensten die ze bij ons afnemen). Onze kantoren hadden ook geen last van de stroomstoring waardoor de medewerkers van Cyso probleemloos hun dagelijkse werkzaamheden konden uitvoeren. Enkele collega’s die met het openbaar vervoer reisden hebben die dag thuisgewerkt.

Om onze bedrijfsvoering bij dit soort storingen veilig te stellen hebben wij verschillende maatregelen genomen die ook allemaal onderdeel vormen van onze ISO 20000 en ISO 27001 certificeringen.

 • Wij kiezen alleen voor de beste apparatuur en de beste datacenters van Nederland. De bovengenoemde vraagstukken rondom stroomvoorzieningen en redundantie kunt u dan ook gerust aan ons stellen. Onze datacenters testen de noodstroom en wij kiezen voor hoogwaardige apparatuur die voorzien is van dubbele stroomvoorziening. Wij sluiten alles dubbel aan zodat risico’s bij tests en onderhoud geminimaliseerd worden.

 • Wij gebruiken hardware met interne redundantie en self-diagnostics. Falende onderdelen worden automatisch gedetecteerd en altijd snel vervangen middels garantie van de fabrikant.

 • Ons netwerk en onze cloud platformen zijn redundant uitgevoerd; alle noodzakelijke apparatuur is minimaal dubbel aanwezig om online te blijven in het geval van uitval. Onze klanten kunnen eveneens kiezen voor een dubbele datacenter oplossing. Problemen als gevolg van storingen door defecten aan apparatuur of verbindingen worden hiermee zoveel mogelijk voorkomen.

 • Wij hebben thuiswerkscenario’s en procedures opgesteld. Als het kantoor als werklocatie zou wegvallen, kunnen mensen gewoon aan het werk. Wij zorgen voor telefonische bereikbaarheid, dat processen blijven doordraaien en dat klanten kunnen worden blijven geholpen.

 • De voorbereiding en het stappenplan bij onderhoudswerkzaamheden aan onze infrastructuur worden vooraf door een tweede (en soms derde) collega gecontroleerd om fouten te voorkomen.

U ziet, we doen zoveel mogelijk ons best om op alles voorbereid te zijn. Echter kennen ook wij de Wet van Murphy en weten dat helemaal voorkomen onmogelijk is. Noodstroomvoorzieningen kunnen bijvoorbeeld gisteren getest zijn en vandaag stuk gaan. Menselijke fouten zijn nooit 100% te voorkomen. We zorgen er daarom voor dat de kans op uitval geminimaliseerd is en de mogelijke impact zo klein mogelijk.

Benieuwd wat wij voor u kunnen doen op het gebied van redundantie?

Bent u bang dat u momenteel onnodig hoge risico’s loopt met uw huidige hostingoplossing? Of bent u eerder geconfronteerd met downtime en vreest u dat dit zo weer kan gebeuren? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op en wij vertellen u graag concreet hoe wij uw zorgen zouden kunnen wegnemen, of het nu om uw eigen apparatuur of één van onze cloud platformen gaat. En als u een keer een rondleiding wilt in één van onze datacenters, kan dat uiteraard ook geregeld worden. Wij vertellen u graag hoe wij uw dienstverlening redundant inrichten.


Bel me terug