Een blik in de glazen bol voor 2016

Een blik in de glazen bol voor 2016

8 January 2016 door in Hosting

Nu 2016 is begonnen, is het altijd leuk om je te wagen aan een paar voorspellingen. De voorspellingen zijn gebaseerd op eigen inzicht en de vele gesprekken met klanten, leveranciers en anderen. Let wel: voorspellingen blijven voorspellingen en hoeven dus geenszins uit te komen.

Voorspelling 1

Microsoft verliest het hoger beroep in de rechtszaak over het overdragen van gegevens van een Amerikaan uit Ierland. Het gevolg zal zijn dat gegevens van Amerikanen ook niet veilig zijn als deze bij buitenlandse dochterbedrijven van een Amerikaanse moeder zijn ondergebracht. De Amerikaanse overheid kan er namelijk alsnog beslag op leggen. Lokale spelers, zonder Amerikaanse banden, zullen daardoor belangrijker worden. Het opzetten van lokale clouds door Amerikaanse bedrijven lijkt dus nutteloos. De rechtszaak heeft echter betrekking op gegevens van een Amerikaan, dus of dat ook betekent dat de gegevens die bij Microsoft Ierland staan van een Nederlander ook moeten worden overgedragen aan de Amerikaanse overheid moet nog blijken.

Voorspelling 2

Het tekort aan vaardige IT’ers neemt nog verder toe. Met name aan de bovenkant van de markt wordt het tekort enorm. Er is in de loop der jaren een mismatch ontstaan tussen de opleidingen (veelal MBO) en wat de markt nodig heeft (HBO geschoold of hoger). Er zal een strijd losbarsten om IT talent en de aantrekkelijkheid van de werkplek zal steeds belangrijker worden. Wanneer zullen we het eerste kantoor met glijbaan in Nederland gaan zien? Bovendien zullen lonen hierdoor stijgen en dat zal weer doorberekend moeten worden in de prijzen.

Voorspelling 3

De hogere dollarkoers zal leiden tot prijsstijgingen. Van domeinen tot hardware en XaaS diensten zijn providers direct of indirect afhankelijk van Amerikaanse partijen. Nu de dollar al enige tijd duurder is en de economie aantrekt zal iedereen zijn prijzen moeten verhogen.

Voorspelling 4

Hoewel VMware een goed stuk techniek is, zal VMware de aansluiting verliezen met de cloud/hosting providers. VMware zal, om zijn markt van omgevingen op locatie te beschermen, het niet aandurven om de prijzen voor providers (drastisch) te verlagen. Dat is echter wel nodig voor providers om hen in staat te stellen te blijven concurreren met Azure, Amazon en Google. Providers dreigen genoodzaakt te worden om uit te wijken naar de eerder genoemde IaaS providers of gebruik gaan maken van andere technieken, zoals OpenStack, om concurrerend te blijven.


Lees ook: Wat is Anycast DNS en wat zijn de voordelen?

Voorspelling 5

OpenStack, een open source cloud technologie software stack zal zijn opmars gestaag voorzetten. OpenStack stelt providers in staat om te concurreren met Azure, Amazon en Google. Hierdoor krijgt u een provider die haar klanten kent met alle voordelen, zoals de technieken en de goede prijzen van de grote providers. OpenStack is echter nog niet volwassen genoeg om alle klanten te bedienen. Zo is OpenStack minder geschikt voor ‘klassieke’ IT toepassingen zoals ERP. Voor e-commerce is OpenStack juist wel zeer geschikt.

Voorspelling 6

Microsoft Office 365 zal verder groeien en de strijd met Google Apps winnen. Het product is gewoonweg beter. Een kritische noot hierbij is wel dat Microsoft de prijzen voor lokale licenties verder zal verhogen voor Exchange en de andere producten, om providers de Microsoft Cloud in te dwingen. Wanneer de strijd dan definitief gestreden is en de klant ‘vast’ (locked-in) zit, zal Microsoft de prijzen opschroeven. Niet alleen Microsoft zal deze techniek toepassen, maar vrijwel alle softwareleveranciers met een on-premise oplossing zullen deze significant duurder prijzen ten faveure van hun cloud oplossing. De voordelen van een cloud oplossing wegen zeker op tegen een lokale installatie, maar hou rekening met een constante opwaartse prijsdruk. Denkt u dus na over uw exit strategie.

Voorspelling 7

IT zal nog steeds niet uit de kraan komen. Sommige techniek wordt voor u als eindgebruiker gemakkelijker, maar het aan elkaar knopen van allerlei systemen blijft moeilijk. Nog steeds zal u niet met één gebruikersnaam en wachtwoord op verschillende diensten kunnen inloggen. Nog steeds zullen computers vastlopen en nog steeds moet iemand om 3 uur ‘s nachts een database herstarten, om te zorgen dat u om 9 uur ‘s morgens weer gewoon aan het werk kunt. Wel kan IT uw bedrijf voorwaarts brengen als u zich erin verdiept. Bedrijven zoals Coolblue, Uber en Airbnb konden alleen zo groot worden dankzij hun kennis van IT!


Bel me terug