cyso de verborgen kosten van legacy software en applicaties

De verborgen kosten van legacy software

We schreven al eerder waarom legacy software of systemen een probleem zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de verborgen kosten van legacy software en systemen. Want wat kost het gebruik van een legacy applicatie je nu eigenlijk en waaraan zie je dat terug?

HOGERE KOSTEN VOOR INNOVATIE EN VERLOREN PRODUCTIVITEIT

Software die traag is of regelmatig down heeft een negatieve impact op productiviteit en winstgevendheid. Misschien denk je nu “maar mijn legacy applicatie is wel stabiel”, maar door de monolithische structuur is die invloed niet beperkt tot je legacy applicatie alleen. De verouderde applicatie beïnvloedt ook andere applicaties waarmee over de gehele linie productiviteit negatief beïnvloed wordt. Doordat engineers meer tijd kwijt zijn met onderhoud van de legacy applicatie of aan storingen oplossen, is dat ook nog eens negatief voor de innovatiekracht van het bedrijf. Iets waar je concurrenten maar al te graag gebruik van maken. Als jouw developer gemiddeld 13,5 uur per week kwijt is aan oude software, dan is dat toch zonde van zijn of haar tijd?

LANGE LAADTIJDEN KOSTEN GELD

Het uit zich niet alleen in verloren tijd op het werk, maar denk ook aan de laadtijd van je applicatie. Heb je bijvoorbeeld een webshop? Een webshop die er langer over doet dan 3 seconden om te laden kan “gestraft” worden door Google en lager in de zoekresultaten komen. 87% van de gebruikers verlaten de site als er een vertraging is van 2 seconden. Als jouw ecommerce site gebukt gaat onder lange laadtijden dan kost het je letterlijk orders en dus geld.

KOSTBARE DOWNTIME: 150.000 DOLLAR PER UUR

Een kostbaar voorbeeld: in 2015 kwam de luchthaven van Orly bij Parijs 7 uur stil te liggen. De luchthaven gebruikte nog Windows 3.1, wat in 1992 gelanceerd was! Het systeem wat draaide op de oude Windows versie werd gebruikt om vliegtuigen te helpen bij het opstijgen en landen. Terwijl engineers met spoed naar de oorzaak zochten, werden vliegtuigen uit voorzorg aan de grond gehouden. Kan je je voorstellen wat voor sneeuwbaleffect dat had? De ouderdom van de software en weinig mensen met kennis van het verouderde systeem verergerde de vertraging. Tijd op de grond voor een vliegtuig is bijzonder kostbaar, het kan een luchtvaartmaatschappij tot 150.000 dollar per uur kosten. Niet alleen de luchthaven had hier last van, maar alle luchtvaartmaatschappijen en passagiers waren hier zacht gezegd niet blij mee.

GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID

Een soepele gebruikerservaring is een must voor elk bedrijf dat anno 2021 de strijd om de klant wil winnen. Een strijd die je verliest als de legacy apps die je gebruikt je verhinderen om nieuwe applicaties en systemen te gebruiken waarmee je betere customer service en support kan leveren.

 

 

MINDER OMZET VIA MOBILE

De meeste legacy systemen zijn daarnaast niet uitgerust om mobiele gebruikers te bedienen. Volgens Sleeknote is de abandon rate van gebruikers op mobiel maar liefst 85,65% hoger. Als je niet afscheid neemt van je legacy applicatie zou je te maken kunnen krijgen met een grote daling in gebruikers door een slechte mobiele ervaring. Dit zal zich uiteindelijk vertalen in gemiste inkomsten./p>

 

LOCATIE FLEXIBILITEIT

Die gebruiksvriendelijkheid vertaalt zich ook door naar de medewerkers. Met het BYOD beleid en het thuiswerken door het Coronavirus is het altijd en overal toegankelijk zijn van applicaties toegenomen. Wederom een stukje effectiviteit maar ook operationeel kostbaar. Veel legacy software kan niet elders worden benaderd maar alleen door de computers of systemen op het kantoor. Dat betekent dat medewerkers altijd op kantoor aanwezig moeten zijn waardoor kosten in termen van verloren productiviteit en reiskosten oplopen.

 

KOSTEN VAN TRAINEN MEDEWERKERS IN LEGACY SOFTWARE

Nieuwe medewerkers die hun weg moeten vinden in legacy software zijn veel tijd kwijt om het te ontdekken. Medewerkers die bekend zijn met het systeem moeten tijd vrij maken om de nieuwe medewerkers op weg te helpen. Het kan ook een negatief effect hebben op de nieuwe medewerkers doordat het een indicatie kan zijn dat de organisatie niet open staat om te veranderen en nieuwe technologie te gebruiken.

 

KENNIS DIE VERDWIJNT

Ook een medewerker wil een prettige gebruikservaring en de klant snel kunnen helpen. Lukt dat niet, dan is niet alleen de klant gefrustreerd, maar ook de medewerker. De gefrustreerde medewerkers kunnen vervolgens het bedrijf verlaten. Het aannemen van een nieuwe medewerker is veel kostbaarder voor een bedrijf dan bestaande medewerkers aanhouden. Het verloop van kennis binnen de organisatie kan een nog groter probleem worden als de medewerkers met de meeste kennis van het legacy systeem het bedrijf verlaten. Dan is er niemand om het systeem te onderhouden of hulp bij storingen te bieden. Of je moet dure externe krachten inhuren.

 

Lees ook: Waarom legacy software een probleem is.

 

SECURITY

Een minder verborgen kostenpost is de security van een legacy applicatie. Er is steeds meer aandacht op privacy en het waarborgen van klantendata met wetten zoals de AVG. Een boete als deze wetgeving niet nageleefd wordt kan oplopen tot maximaal 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde jaaromzet.

Een legacy systeem heeft vaak een schatkist aan data die in al de jaren van gebruik is verzameld. Iets waar een kwaadwillende maar al te graag gebruik van zou willen maken. Hoe interessanter, hoe groter de kans op een cyberaanval. Dit risico wordt nog eens groter als de software developer of leverancier stopt met het updaten van de software. Hiermee wordt de deur verder geopend voor diefstal of misbruik.

TIJD OM AFSCHEID TE NEMEN VAN JE LEGACY APPLICATIE

Het moge duidelijk zijn. Legacy software is een kostbaar probleem door de diverse verborgen kosten. Een legacy systeem zal zich nooit kunnen meten aan de digitale transformatie en hindert de innovatie van een bedrijf. Alvorens het systeem van toegevoegde waarde kan zijn, moet het om kunnen gaan met verandering van schaalgrootte, aanpasbaarheid aan nieuwe wensen, eisen of technieken. Als het op vernieuwen van legacy systemen aankomt, ongeacht van hoe je dat doet, zal elke vernieuwing een verbetering zijn.

 

Het is niet makkelijk om legacy systemen te vervangen. Voor veel organisaties zijn legacy systemen en software zelfs bedrijfskritisch. Maar op een gegeven moment voegt het systeem geen waarde meer toe en wordt het niet alleen een risico, maar ook een hoge kostenpost. Misschien is het (volledig) opnieuw bouwen van je applicatie wel een stap te ver. Maar je kan ook gedeeltelijk of gefaseerd te werk gaan.

WIL JE OOK AFSCHEID NEMEN VAN JE LEGACY APPLICATIE?

Succesvol zakendoen op internet vereist dat je software snel is en je applicatie altijd bereikbaar. In samenwerking met Ambrero Software bieden wij daarom een renovatieplan om jouw legacy applicatie naar de cloud te brengen, zodat je weer vooruit kan.

Cyso en Ambrero werken nauw samen om jouw applicatie te vernieuwen: wij het platform en de technische infrastructuur; Ambrero de software zelf. We werken intensief samen om zo tot een optimaal eindresultaat te komen.

Of het nu gaat om het vernieuwen van een bestaande applicatieomgeving of het uitfaseren ervan en vervangen door een nieuwe: bij ons ben je aan het goede adres.

Lees ook: ‘Breng jouw legacy applicatie naar de cloud

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op IT gebied. Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Let’s talk!

Cyso stories

Cloud referentiearchitectuur
03/08/2020

Cloud referentiearchitectuur best practices

De cloud referentiearchitectuur verschilt afhankelijk van bedrijf, gekozen services en eisen. Wat zijn best practices van een cloud referentiearchitectuur?
24/05/2019

Kubernetes: veilig werken in een cloudneutrale omgeving

Als het om Kubernetes-gedreven containerplatformen gaat, dan hebben veel Nederlandse ontwikkelaars inmiddels het licht gezien.
28/03/2022

Risico’s met compliance en CI/CD

CI/CD binnen een organisatie is het proces om sneller code en software in productie te kunnen zetten. Maar hoe zit het met compliance in het CI/CD proces?

Interesse in een van onze diensten?

Wat is je vraag? Neem nu contact met ons op.

Wil je dat wij contact met jou opnemen? Laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Cyso contact