Beheer Enterprise vCloud op uw iPad

Beheer Enterprise vCloud op uw iPad

11 May 2012 door in Hosting

De belangrijkste beheerinterface voor onze deze week gelanceerde Enterprise vCloud dienst is de VMware vCloud Director webapplicatie. Maar dit is niet de enige manier waarmee u toegang kunt krijgen tot uw virtuele datacenter; ook voor de iPad is er een beheerapplicatie. VMware heeft een App beschikbaar gesteld waarmee u een aantal onderdelen van uw vCloud omgeving kunt beheren: VMware vCloud Client. In dit artikel vertellen wij u kort de mogelijkheden van deze applicatie.

Het eerste wat u moet doen is de gratis App downloaden en installeren vanuit de App Store. Na het opstarten wordt u gevraagd om in te loggen op uw Enterprise vCloud omgeving. Druk op het tandwiel icoon en geef de vCloud URL op die u van ons hebt doorgekregen en druk op Save. Vul vervolgens de gebruikersnaam en wachtwoord in van uw Enterprise vCloud omgeving om in te loggen.

Als het inloggen is gelukt, bevindt u zich in het hoofdscherm van de vCloud applicatie. U ziet een overzicht van uw vApps en verschillende mogelijkheden voor het beheer ervan. De mogelijkheden voor het uitrollen van nieuwe servers en vApps zijn vooralsnog erg beperkt, maar voor inzicht in en beheer van bestaande servers biedt de App al nuttige functionaliteit.

IMG_0003

Opvragen van serverconfiguraties

Door een vApp en vervolgens een server hieruit te selecteren kunt u gegevens zoals het besturingssysteem en de toegewezen resources opvragen. Als u snel wilt zien hoe uw applicatie is opgebouwd, kunt u dus eenvoudig zien hoe de samenstelling van uw servers eruit ziet.

IMG_0013

Stoppen, starten en rebooten

Vanuit een geselecteerde server heeft u ook de mogelijkheid om deze aan of uit te zetten of deze een reboot te laten uitvoeren. Stel dat een server is vastgelopen, kunt u dus snel ingrijpen vanaf uw iPad zonder dat u een PC nodig heeft. Bijzonder handig voor als u onderweg bent en snel moet ingrijpen.

Remote inloggen en beheer

Als er een applicatie op uw iPad is geïnstalleerd voor gebruik van SSH of RDP, kunt u deze applicatie koppelen via de vCloud Client. Als u een server geselecteerd hebt in de vCloud Client, kan direct de SSH of RPD client worden gestart en op de bewuste server worden ingelogd.

IMG_0026

Slechts een eerste versie

De VMware vCloud Client ondersteunt op dit moment slechts een beperkt gedeelte van alle functionaliteit van vCloud Director. Het leent zich op dit moment prima voor het uitvoeren van bijvoorbeeld reboots van servers of het uitvoeren van onderhoud via SSH of RDP. Voor het volledig inrichten van uw platformen en applicaties zijn de mogelijkheden vooralsnog te beperkt. De kans is groot dat VMware meer functionaliteit zal inbouwen in nieuwe versies van de applicatie. Misschien kunt u over een jaar wel ál het beheer aan uw virtuele datacenter doen vanaf uw iPad.

Meer informatie over het beheer van de nieuwe Enterprise vCloud dienst vindt u in onze knowledgebase.


Bel me terug